Охрид възстанови паметника за загиналите българи с кораба „Илинден”
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Ноември 2020 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Охрид възстанови паметника за загиналите българи с кораба „Илинден”

/КРОСС/ Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба „Илинден", който бе разрушен от вандали, бе възстановен напълно тази сутрин, предаде БГНЕС.

Вандалите бяха унищожили „Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. При инцидента се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира „Свети Наум". Корабът „Илинден" потъна на 200 м от брега.

Снощи външното ни министерство изрази дълбокото си възмущение относно оскверняването на паметника на жертвите от кораба „Илинден" в Охрид.

„Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо", подчертаха от МВнР пред БГНЕС и добавиха: „Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност".

Няколко часа по-късно и македонското външно министерство категорично осъди вандалския акт с оскверняване на паметника в Охрид.

„Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България винаги са добре дошли", съобщиха от МВнР в Скопие.

Кметът на Охрид Константин Георгиевски заяви, че паметникът ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи на 5 септември.