Има връзка между мръсния въздух и усложненията от COVID-19
Секция: Здраве
28 Ноември 2020 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има връзка между мръсния въздух и усложненията от COVID-19

/КРОСС/ Има взаимовръзка между мръсния въздух, особено този с фини прахови частици и шансa от усложнения при заразяване с вируса на COVID-19. Това обясни в ефира на NOVA имунологът проф. Мариана Мурджева.

"Фините прахови частици се генерират от индустрии като химичната, въглеродната, стоманената. Те достигат до нашите алвеоли - най-фините структури на белите дробове, но също така е установено от учени в университета в Майн, Германия, че те полепват и по ендотела на кръвоносните съдове. Увреждайки едновременно ендотела на кръвоносните съдове и белите дробове, те създават един неблагоприятен терен, върху който стъпва вируса SARS, причинител на COVID-19. И на тази увредена, теренна основа е много по-трудно да се справим с този вирус. И без съмнение възпалителната реакция, която фините прахови частици създават, е една неблагоприятна база за развитието на вирусната инфекция, за това, че ние по-трудно можем да се справим с нея. Около 15 на сто от леталитета при COVID-19 е доказано, че може да бъде свързан с мръсния въздух и за съжаление ние живеем в нашите по-големи градове в България точно при такива условия, които подпомагат увреждането на нашите бели дробове и кръвоносната ни система", добави тя.

"Няма категорични доказателства за голямата трайност на антителата, специфични за коронавируса. Дори напротив - повечето изследвания показват, че антителният отговор се задържа не повече от три месеца", обясни още проф. Мариана Мурджева по отношение на антителата след прекаран COVID-19.

"Изграждането на имунитет с антитела и клетки, е един много индивидуален процес, който зависи от капацитета на нашата имунна система. Относно коронавируса - установено е, че такъв антителен отговор има, установено е и че при някои от преболедувалите антителата продължават и повече от три месеца, но също така е знайно, че някои не изграждат антителен отговор. Има и друг интересен момент - че антителата не са стожерите на поддържането на имунната реактивност срещу този вирус. Има мнение, има и доказателства, че клетките на имунната система са тези, които вероятно дават един по-продължителен и по-защитен имунен отговор. За съжаление там проучванията са много по-малко, защото изискват специализирани тестове, лаборатории. Но няма еднозначен отговор на това колко продължително трае имунитетът и кои са тези клетки, които са отговорни за нашата защита срещу вируса", добави тя.

"За съжаление съществува тази опасност и вече имаме случаи, дори и в България има случаи на хора, които са преболедували от COVID-19 и то с клинични симптоми и отново са се заразили след няколко месеца. Това идва да покаже нетрайността на имунния отговор при тези хора и ни дава основание да считаме, че подобни заболявания наистина са възможни", коментира проф. Мариана Мурджева