Ще завали ли сняг на Коледа
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Ноември 2020 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще завали ли сняг на Коледа

/КРОСС/ Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина - 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони - около 4˚, в планините - от минус 8° до минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12° и минус 7°, а най-високите - между 12° и 17°. Това сочи месечната прогноза на НИМХ за декември.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони - между 70 и 120 л/кв.м.

Месецът ще започне със сравнително студено време. През първите дни вероятността за валежи е малка. Към 3-4 декември температурите ще се повишат, ще има значителна облачност и валежи, главно в Южна и Западна България. През втората половина от първото десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Повишена вероятност за валежи има към 6-7 декември и в края на десетдневието.

Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. Около средата на второто десетдневие вероятността за валежи е отсносително по-малка, а температурите ще са относително по-високи. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи и понижение на температурите се очакват около 16-17 и 20 декември.
През третото десетдневие има тенденция за бавно понижение на температурите, така че да станат по-близки до обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 23-25 декември и към края на десетдневието, когато не е изключено в североизточните райони, Предбалкана и високите полета отново дъждът да преминава в сняг.