Недостига на медици в борбата с коронавируса в Благоевград
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Ноември 2020 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Недостига на медици в борбата с коронавируса в Благоевград

/КРОСС/ Проблематична е обстановката в Многопрофилната болница в Благоевград заради липса на медицински персонал. Една четвърт от тях са карантинирани, защото са заразени с коронавирус или са имали контакт с техни близки. В същото време все още има свободни легла в Благоевградската болница, която от средата на ноември функционира като COVID болница.

Около 200 са леглата за заразени в МБАЛ-Благоевград. По-голямата част от тях са заети, но все още има възможност за настаняване на нови пациенти. Остава обаче проблемът с недостиг на медицински персонал. 65 служители на болница не ходят на работа, тъй като са под карантина.

Директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев каза, че е получил уверение - от следващата седмица 10 медицински сестри от учебните заведения, детските градини и ясли на територията на общината ще могат временно да започнат работа в болницата.

В област Кюстендил ситуацията е сходна - там няма възможност за обособяване на COVID болница, на територията на областта заразени с коронавирус пациенти се настаняват в 3 лечебни заведения - едно в Кюстендил и 2 в Дупница.

В болницата в Кюстендил към настоящия момент има малко над 80 заразени с коронавирус, които се лекуват там. Малко над 50 са общо пациентите с COVID-19 в двете болници в Дупница.