Ранени, задържани и щети след сблъсъци в Белгия заради мерките срещу COVID-19
Секция: СВЯТ
29 Ноември 2020 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ранени, задържани и щети след сблъсъци в Белгия заради мерките срещу COVID-19

/КРОСС/ Няколкостотин души са били задържани снощи в белгийския град Лиеж заради участие в неразрешен протест срещу противоепидемичните мерки в страната, съобщиха местни медии.

Отбелязва се, че участниците възразяват срещу въведения преди месец в страната вечерен час, с който се забранява движението между 22.00 и 6.00 ч. в Брюксел и Валония, и между 0.00 ч. и 5.00 ч. във Фландрия. В петък правителството реши да запази това ограничение поне до януари, но разреши да бъдат отворени магазините, където се предлагат
"несъществени" стоки. Разрешено бе също освен бензиностанциите, да бъдат достъпни и автомивките. Затворени остават фризьорските салони, спортните зали, кафенетата и ресторантите, запазва се забраната за струпване на хора.

В снощния протест са участвали около 1000 души, половината от които са били временно задържани от полицията за установяване на самоличността. В арест са били откарани 20 участници заради оказване на въоръжена съпротива и за умишлено увреждане на собственост. Ранени са били седем души, от тях четирима полицаи.

Белгийските здравни власти тази седмица потвърдиха, че втората епидемична вълна в страната започва постепенно да отшумява. Досега жертвите на ковид в Белгия са близо 17 хиляди, като почти половината от тях починаха от октомври насам. Броят на заразените от началото на епидемията е над 574 хиляди, а на изследваните - близо шест милиона. В последните две седмици броят на откритите новозаразени спада с близо 50 на сто