Юлиан Попов: Много ни се иска да сме на дъното по всичко, но не сме
Секция: Интервюта
29 Ноември 2020 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юлиан Попов: Много ни се иска да сме на дъното по всичко, но не сме

/КРОСС/ Много ни се иска да сме страната с най-висока смъртност, с наймръсен въздух, страната, в която най-много хора умират от мръсен въздух и от ковид, най-бедната, най-корумпираната, найобезлюдената, найонеправданата. Ами не, не сме. София не е градът с най-мръсен въздух в света, нито пък в Европа. Време е най-сетне журналисти и ентусиазирани коментатори да научат как да четат данни. Преди месец Стара Загора беше обявен за града с най-мръсен въздух в Европа.

Ами не е. България е средно богата, средно успешна, средно много други неща в световен мащаб. България влезе в ЕС на късмет, с ред ниски показатели в сравнение с останалата част на Европа, до голяма степен заради катастрофален икономически старт в първите години след падането на Комунизма. И оттогава не може да навакса. България тръгна от сходна икономическа позиция с Полша и други страни от Централна Европа например.

Те не загубиха първите 7 години, ние ги загубихме. Защо сега не можем да навакса е дълга тема с много предположения. Моето предположение е, че причина N1 е политическото изоставяне на образованието. От всички правителства от 1989 година до ден днешен. До едно и без изключение. Неразбирането на икономическата роля на (най-вече, но не само) средното образование има натрупващ се ефект, който задушава икономиката от един момент нататък, особено в една малка страна, в която има малко хора и съответно много малък кръг от високообразовани хора. Изборът е стеснен, а възможносттите, които безпроблемното пътуване дава стеснява още повече избора. Това е вероятно основната причина Румъния да дръпне напред в последните години. Дори и да са доста сходни на нас, те са по-големи, селекцията е по-продуктивна. Една малка страна трябва да има много солидно и всеобхващащо средно образование ако иска да се надява на устойчив и солиден икономически растеж. Така както страна под морското равнище трябва да строи диги, за да не бъде залята.

Та България не е на дъното на нищо. Просто се влачим повече, нещата се подобряват по-бавно и чакаме инструкции отгоре и отвън за неща, които трябва сами да си решим. И сме зарязали училището. Но също и много ни се иска да сме на дъното на всяка класация. А когато наистина много искаш нещо, все нещо ще постигнеш в тая насока.