Акценти от агенциите до 17.00 часа на 29.11.2020 г.
Секция: Анализи
29 Ноември 2020 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акценти от агенциите до 17.00 часа на 29.11.2020 г.

/КРОСС/ Корнелия Нинова: Сезираме главния прокурор за изнесените факти във ВиК сектора от министър Димитров /24 часа
БСП сезира главния прокурор за изнесените факти за безстопанственост, корупция, престъпно бездействие и умишлени действия на министри, областни управители и кметове, касаещи напоителни системи, язовири, ВиК инфраструктура, пречиствателни станции, съобщи лидерът на българските социалисти Корнелия Ниова във Фейсбук.

Реакцията на БСП е само ден след като министърът на околната среда и водите Емил Димитров изнесе по време на петъчния парламентарен контрол скандални факти във ВиК сектора. Той предупреди, че те ще доведат до водна криза в страната и водни бунтове.

„Водата е национално богатство и въпрос на национална сигурност", написа Корнелия Нинова и уточни: „Сезираме главния прокурор за изнесените факти. Ще му предоставим стенограмата от заседанието, за да започне проверка за евентуални извършени престъпления от министри, от областни управители и кметове, както и от самия премиер Борисов за неупражнен контрол".

Веднага след изложението на министър Димитров със силно смущаващите данни за ВиК сектора, лидерът на левицата в парламента Корнелия Нинова заяви от трибуната: „Чухте най-вярната и безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов. Въпросите за въздуха, чистата вода и храна са въпроси за здравето на нацията".

Атанас Зафиров, БСП: Трябва проверка защо Борисов позволява нерегламентиран достъп до спалнята му, пълна с информация за държавата /Гласове
„Твърдението на Борисов пред ФАЦ, че "красива жена много лесно преодолява защитата ми" и тези жени не подлежат на проверка при посещенията си при премиера, на мен ми говори за тежък пробив в системата на националната ни сигурност и необходимост от много сериозна проверка от съответните органи", написа във Фейсбук заместник-председателят на Националния съвет на БСП Атанас Зафиров.

Зафиров твърди в поста си, че темата не е никак безобидна: „В друга държава би предизвикала взрив от възмущение и реакции".

„Не е нужно да си експерт, за да си наясно с какво количество информация, в т. ч. и на различни носители борави един премиер денонощно и какви проблеми би предизвикал един нерегламентиран достъп до такава информация", посочва Атанас Зафиров, който е и председател на Съвета по отбрана към Националния съвет на БСП.

Георги Свиленски: Вече и министрите на Борисов се възмущават от управлението му /Cross.bg
„БСП предложи последователен бюджет, решаващ проблеми дългосрочно, а не до изборите, какъвто е на ГЕРБ. За съжаление управляващите приеха бюджет на разхищението на принципа - след нас и потоп", каза Свиленски.

За разликите между очакванията на хората и действията на управляващата коалиция говори социалистът, напомняйки и за предложенията на левицата, касаещи овладяването на демографския срив: „България не получи бюджета, който очакват българските граждани. БСП за трета поредна година предложи алтернатива на управлението - ние изготвихме бюджет в помощ на малкия и среден бизнес, бюджет в помощ на децата, на семействата, на възрастните хора, преизчисляване на пенсиите, помощи на първокласниците, безплатни учебници на всички ученици, помощ за раждане по 6500 лв. Само БСП предлага решения срещу демографската криза".

„Много е лесно да стоиш от високо, да се возиш в джипа и да казваш как някой ти дава индекси за стабилност. Всеки един български гражданин много добре усеща тази „стабилност" в собствения си джоб и собствения си дом, във всеки един ден, когато му се наложи да отиде на лекар или да си купи лекарства. Нека по този индекс оценяваме животът на българските граждани.

Вече и самите министри на Борисов се възмущават от това, което се случва в управлението му. Всичко това, което БСП разкрива на българските граждани от 4 години, в петък министър Димитров го обобщи. След такива признания в нормална европейска държава правителството трябваше да си отиде.", завърши коментара си Георги Свиленски.

Александър Симов: Нашенска Мата Хари спретнала на Борисов постановката с кюлчетата, еврото, пистолета и крема срещу гъбички /Frognews
"То е такъв миш-маш от дивотии, лъжи, заблуди и конспирации, че всеки автор в групата "Измамата Ковид-19" би получил инсулт от завист. Аз лично разбрах следното - Борисов вече не поглеждал жени, защото го преследвали руски шпиони, децата им и Румен Радев. Шекспирова трагедия!".

В осмиващия премиерското интервю пост на Симов, депутатът от левицата пише още: „Но, един елемент в това интервю ме озадачава като пъзел. Според психоаналитичните откровения на Борисов "красива жена много лесно може да преодолее защитата ми". Нещо повече - той буквално си признава как давал указания да пускат красивите дами дори, когато той не бил там, а имал да "дава интервю" (разбира се, че ще е интервю, той друго едва ли работи) и така една от тях като Мата Хари му прави постановката с кюлчетата, еврото, пистолета и крема срещу гъбички. А ПИК веднага след това пускат статия: "Това ли е Мата Хари, която подпали България с компроматите от спалнята на Борисов?". И в текста е посочено конкретно име - Христина Бобокова, жената на Пламен Бобоков. Нямам представа вярно ли е това или не, а и дълбоко не ме интересува. Просто ми е чудно как някой може да смята, че такава статия оневинява премиера. Това, че е има връзка със съпругата на едър бизнесмен си е направо повод за прокурорска проверка. Красивите дами му преодолявали лесно защитата, нали така? Е, как да сме сигурни, че не са го преодолели да помага на бизнеса на съпруга, а?"

Със снимките от спалнята на Борисов олигархията го атакувала с методи на КГБ /News.bg
Снимките от моята спалня са постановка и компромат, създадени по учебник на КГБ. Олигархията ме атакува, защото България влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз и те не могат да ползват банковата система на страната както преди. Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за авторитетния германски вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

От разговора се разбира, че според Борисов снимките в неговата спалня са направени от жена, която той сравнява с Мата Хари - прочутата шпионка, която използвала своята женственост, за да постига целите си.

"Имам ли личен живот? Разбира се, че имам. Ако това интересува хората, мога да кажа: Аз съм човек с човешки потребности...", отбелязва премиерът.

Според него, когато той бил посещаван от жена, тя не е била претърсвана от охраната на НСО, а в една дамска чанта има достатъчно място, за да се поберат малки златни кюлчета и пачки, които са били необходими, за да се направят постановъчните кадри от спалнята му с мобилен телефон.

"Никога през тези години, когато дама ме е посещавала, охраната не е проверявала чантата ѝ и не я претърсвала...Една красива жена може много лесно да преодолее моята отбрана. Така моите врагове вмъкват златото и пачките в дома ми.

ГЕРБ предлага нулев ДДС за ваксини срещу COVID-19 /БНР
От 1 януари доставките на ваксини срещу COVID-19 да се облагат с нулева ДДС-ставка, предлагат ГЕРБ. Поредните промени в Закона за данъка върху добавената стойност са внесени в петък от група депутати от управляващата партия.
Преференциалната нулева ДДС-ставка за ваксините срещу коронавируса трябва да важи до края на 2022 г., става ясно от промените. Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде безплатна и доброволна за всички.
Депутатите от ГЕРБ предлагат да бъде нулев и налогът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване.

С поредните промени в Закона за ДДС се урежда и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да бъдат считани за трети за Европейския съюз страни.

Калоян Методиев: Отчитаме нива на омраза към Бойко Борисов, които са чудовищни /Епицентър
"Отлагането на датата на изборите е политически авантюризъм и това ще има висока цена. Въобще не трябва да помислят за подобен сценарий", предупреди Методиев и напомни, че ваксините срещу коронавируса са "все по-близо".
Анализаторът цитира изследване на Институт "Рего", според данните от което има нагласа за повишаване на избирателната активност, сравнено с предходни избори.
"Отчетохме нива на омраза към Бойко Борисов, които са чудовищни", обобщи Калоян Методиев.
"По начинът, по който беше направен в България, това е глупав локдаун, защото няма да доведе до съществено подобряване на ситуацията. Закъсняха с училищата - те трябваше да бъдат затворени първи", категорично коментира Методиев.
Според него контролът на прилагането на мерките е под всякаква критика.

Строежът на „Северен поток-2" стартира отново през декември /БГНЕС
Изграждането на газопровода „Северен поток-2" ще продължи в началото на декември след пауза от около година. Това съобщи радиостанция NDR с позоваване на представител на компанията Nord Stream 2 AG.
Nord Stream 2 AG отбеляза пред NDR, че краищата на тръбопроводите ще излизат от морското дъно и ще бъдат положени още 2,6 км от бъдещия газов път. Обикновено такъв сегмент се полага за 1-2 дни, уточнява радиостанцията. В момента е необходимо да се положат още около 75 км за свързване на тръбопроводите.

Изготвил: Даниел Минчев