Ваксините за COVID-19 няма да съживят за миг световната икономика
Секция: Анализи
30 Ноември 2020 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваксините за COVID-19 няма да съживят за миг световната икономика

/КРОСС/ Появата на няколко ваксини наведнъж ободри страните, изтощени от коронавируса. Ваксинациите обещават връщане към нормалния живот в близко бъдеще след месеци на блокиране. Но ще спасят ли глобалната икономика от най-голямата криза на века?

Пари за живот и развитие има все по-малко, а дълговете нарастват - през 2020 г. те ще се увеличат с още 20 трилиона долара и ще надхвърлят годишния обем на световната икономика три пъти и половина.

Тъй като тази криза има една причина - вирус, новините за няколко работещи ваксини предизвикаха прилив на радост на финансовите пазари. Тези, които имат пари, са залагали на бъдещия ръст на доходите на бизнеса и домакинствата. Икономистите, чиновниците и централните банкери - тези, които отговарят за финансовата стабилност и предоставят антикризисна помощ - реагираха много по-сдържано.

Шефът на централната банка на САЩ, Федералния резерв, Джеръм Пауъл, най-влиятелният и предпазлив банкер в света, способен да срине световните пазари с една дума, нарече ваксината "добра и дългоочаквана новина", но изрази резерви: тя ще окаже влияние върху икономиката в средносрочен план, а не в близко бъдеще.

Колегите му в Европа - втората по големина световна икономика след САЩ - също не бързат да наредят масите за банкет, за да отбележат края на кризата.

„Появата на ваксината променя картината на това как ще се развие ситуацията към края на следващата година и през 2022 г., а не през следващите шест месеца ", каза ирландският икономист Филип Лейн, който е член на Съвета на Европейската централна банка.

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева е съгласна с банкерите, които печатат долари и евро. В посланието си към лидерите на страните от Г-20 тя посочи забавянето на спада в икономиката, съживена през лятото. Вината е на втората вълна на пандемията.

„Медицинското решение на проблема вече е видимо, но пътят към икономическото възстановяване все още е труден и изпълнен със сривове", предупреди шефът на МВФ.

Светлина в края на тунела

Излиза ли, че ваксинацията няма да спаси световната икономика от кризата, докато не започне масовата ваксинация? Напълно, твърдят икономисти, чиято чаша е наполовина пълна.

"Има добри новини, например съобщението за вероятното скорошно одобрение на няколко ваксини. От тази гледна точка вече има светлина в края на тунела ", каза един от лидерите на Европейската централна банка Фабио Панета.

Американският икономист Джеймс Балард, който оглавява една от федералните резервни банки в Съединените щати, изрази това със същите думи:

"Изглежда, че в края на тунела се забелязва светлина. Изходът от кризата е видим, сега това е съвсем реалистична гледна точка за ситуацията."

Те се насърчават от факта, че ваксината има благоприятен ефект върху икономиката много преди да елиминира основната причина за кризата - пандемията. И ето защо.

Бизнес активността се задушава, тъй като бизнесът и хората са загубили увереност в бъдещето (което ги кара да харчат по-малко) и властите се страхуват от неконтролираното разпространение на вируса (което ги принуждава да наложат блокиране). Наличието на ваксина обезсилва тези два риска дори преди ваксинацията да стане широко разпространена.

Ваксинацията дава надежда на хората и бизнеса, че няма да има ново заключване. Започват да харчат спестеното по време на карантината и скътаното за черни дни, което увеличава консумацията. И отново те инвестират в бъдещето (разширяване на бизнеса, закупуване на недвижими имоти), което стимулира инвестициите.

Потреблението и инвестициите са двата основни компонента на икономическия растеж. Те бяха тези, които пострадаха най-много по време на тази криза. Другите два - търговията и производството не са намалели толкова, и от лятото се възстановяват енергично.

Като цяло ваксината ще позволи на света да намали загубите от настоящата криза с 9 трилиона долара през следващите пет години, изчисли МВФ.

Но първо нещата ще се влошат

По пътя си към светлината обаче световната икономика ще трябва отново да се промъкне през тъмен тунел тази зима, предупреждават тези с полупразна чаша. Това произтича от втората блокировка в Европа и необузданата втора вълна на пандемията в САЩ.

Америка и Европейският съюз представляват повече от една трета от световното богатство. Те са основният източник на ефективно търсене и инвестиции на планетата и следователно здравето на цялата световна икономика зависи от тяхното благосъстояние. Без тях страните, победили пандемията, предимно Китай, няма да могат да си върнат загубите изцяло, въпреки че ще се върнат към растеж тази година.

Докато светът шумно празнува ваксина след ваксина, икономическата статистика тази седмица тихо и упорито потвърди думите на ръководителя на МВФ, че възстановяването ще бъде придружено от рецидиви на кризата.

В 19 европейски държави, където общата валута е еврото, има признаци на нова рецесия, показва месечен анализ на обществените и бизнес настроения, публикуван в петък. В САЩ ситуацията е подобна - през ноември очакванията за растеж бяха заменени от песимизъм. Вярно е, че американците са били интервюирани още преди обявяването на триумфа на фармацевтичните продукти.

Икономистите от Bloomberg Economics прогнозират поредната рецесия за едва възстановената икономика. Те стигнаха до този извод въз основа на анализ на големи масиви данни за поведението на бизнеса и потребителите - нововъведение в икономическата статистика от ерата на мобилния интернет и геотагинга, което придоби популярност в тази пандемия.

Констатациите им се подкрепят от бизнеса, най-силно засегнат от коронавируса.

Втората вълна и последвалото блокиране 2.0 в Европа изостриха страданията на магазини, ресторанти, хотели и прекъснаха възстановяването на цели индустрии като туризма и развлеченията.

Авиокомпаниите, които драстично намалиха разходите, полетите и персонала, продължават да търпят колосални загуби. И ако през лятото Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира за тях 100 милиарда долара загуби през настоящата и следващите години, то тази седмица в актуализираната прогноза прогнозата е един път и половина по-тъжна - над 150 милиарда долара.

Ново проучване на населението и бизнеса в еврозоната разби надеждите за ранно възраждане на потребителското търсене - основната движеща сила на развитите икономики. През ноември той посочи спад за първи път от пролетта.

Основният проблем е несигурността на потребителите за бъдещето. Тя се влоши, въпреки ваксината, защото постепенно, но със сигурност в Европа се материализира забавената последица от всяка икономическа криза - безработицата.

Макар икономиката на Стария свят да пострада не по-малко от американската, нарастването на безработицата в Европа беше много по-скромно, отколкото в САЩ.

Страните от ЕС изкуствено подкрепяха с пари заетостта и бизнеса като цяло. И щом властите започнат да ограничават тези програми заедно с блокирането, не всички ще оцелеят без държавна подкрепа.

Не напразно в гореспоменатото проучване на бизнес и потребителските очаквания в еврозоната индексът на заетост се влошава за втори пореден месец, което показва предстоящ скок на безработицата - и, следователно, намаляване на потреблението.

Поредната кризисна година

Всичко това потвърждава опасенията на икономистите: втората вълна на коронавируса повдигна втората вълна на икономическата криза.

Но има и добри новини. Повторният шок обещава да бъде много по-слаб от първичния през пролетта. Благодарение на факта, че цели индустрии са се научили да живеят в пандемия.

На първо място, това се отнася за индустрията. Фабриките работят с пълен капацитет и страните, в чиито икономики производството играе важна роля (предимно Германия), се възстановяват от кризата по-бързо от тези, които са фокусирани върху сектора на услугите (като Испания или Гърция, зависими от туризма).

Шокът не само ще бъде по-слаб, но и по-кратък: броят на инфекциите в Европа намалява, а заключването вече е премахнато почти навсякъде.

И когато втората вълна на коронавирусната криза утихне, връщането към предишния темп на растеж на богатството в света ще зависи пряко от това дали Западът има достатъчно пари, за да поддържа икономиката на изкуствено дишане до края на пандемията.

Виедимо е, че през първата вълна на кризата богатите страни по света са подкрепили населението и бизнеса толкова мощно, че въпреки икономическия спад с 10%, доходите на населението не намаляват, а се увеличават с повече от 5%.

Скоростта на възстановяване от кризата ще зависи от желанието и способността на властите да продължат тази подкрепа - от средствата на данъкоплатците и от дълга.

Има малки проблеми с това. В Америка нов спасителен пакет от трилиони долари заседна в Конгреса поне до инаугурацията на Джо Байдън в края на януари. А в Европа антикризисният бюджет на стойност 2 трилиона евро е затънал в спорове с Полша и Унгария за върховенството на закона.

И дори ако парите бъдат намерени, ще бъде възможно да се говори за връщане към нормалния живот и изход от кризата само когато коронавирусът от чумата на 21 век се превърне в често срещано заболяване като грип. И е по-добре, ако това се случи, преди проблемите на населението и бизнеса да доведат от икономическа до финансова криза , предупреди Европейската централна банка тази седмица.

Ситуацията в Америка е дори по-крехка, отколкото в Европа. В допълнение към политическото влошаване поради изборите, Съединените щати преживяват не рецесия, а увеличаване на броя на инфекциите. Епидемиолозите прогнозират нов скок, тъй като американците не се подчиниха на съветите им и пътуваха масово из страната, за да посетят семействата си на Деня на благодарността миналия четвъртък.

"Вирусът се разпространява с висока скорост и следващите няколко месеца ще бъдат много трудни", каза шефът на американската централна банка Джеръм Пауъл. "Винаги сме казвали, че икономиката няма да се възстанови напълно, докато хората избягват тълпите."

Няма да е възможно бързо връщане към темповете на растеж отпреди кризата.

"Пълното възстановяване на БВП до нивата от 2019 г. ще се случи едва през есента на 2022 г.", споделя Филип Лейн от ЕЦБ. "Не смятаме, че всичко изведнъж ще се върне по начина, по който беше преди COVID-19. Тъй като пандемията ще има дългосрочно въздействие върху потребителите доверие, спестявания и заетост. Ваксината няма да помогне на това."

"Дори при най-оптимистичния сценарий масовите ваксинации ще отнемат много време", съгласява се колегата му Фабио Панета. "И ще отнеме още повече време, докато населението повярва, че всичко е приключило."

„С други думи, предстои ни поредната„ пандемична година "през 2021 г.", каза Панета.
...............

Алексей Калмиков, Би Би Си.