Изчезна загадъчния камък, изникнал насред пустош в Юта
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Ноември 2020 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изчезна загадъчния камък, изникнал насред пустош в Юта

/КРОСС/ Загадъчният метален монолит с неизвестен произход, чието скорошно откриване в пустиня в американския щат Юта породи всевъзможно научнофантастични догадки, изглежда се е "изпарил", предаде Франс прес, позовавайки се на местните власти.

От щатското Бюро по управление на земите съобщават, че са получил "достоверни показания", че обектът е отстранен "от неизвестна трета страна" в петък вечерта.
"Ние не сме премахвали структурата, която се счита за частна собственост. Не разследваме въпроси, свързани с частна собственост. С тях се занимава шерифската служба", се посочва в изявление, направено от Бюрото по управление на земите.
Блестящият монолит беше открит в средата на ноември от местни служители, които прелитаха над района с хеликоптер, за да броят дебелороги овни. След кацането си служителите от Департамента за обществената безопасност разгледаха металния монолит, но не успяха да открият "никакви ясни индикации" кой може да го е поставил сред червените скали в пустинята.
Новината за находката бързо се разпространи в интернет. Много потребители откриха прилики с причудливите извънземни монолити във филма "2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик.
Въпреки че властите отказаха да разкрият местоположението на монолита, за да не привличат орди любопитни хора, някои от участниците в последвало онлайн състезание за определяне на местоположението му въз основа на околните геоложки формации успяха да го локализират.
Част от наблюдателите забелязаха прилика с авангардните творби на Джон Маккракън, американски скулптор, живял известно време в съседния щат Ню Мексико и починал през 2011 г.
Неговият син Патрик Маккракън наскоро сподели пред в. "Таймс", че баща му му е казал през 2002 г., че "би искал да остави произведенията си на изгубени места, за да бъдат открити по-късно".
По-рано седмицата Дейвид Цвирнер, законният представител на Маккракън, заяви, че счита за напълно възможно мистериозният монолит да е дело на авангардиста.