Предлагат НЗОК да заплаща повече за операции с робот
Секция: Здраве
30 Ноември 2020 13:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предлагат НЗОК да заплаща повече за операции с робот

/КРОСС/ НЗОК да заплаща роботизирани дейности при злокачествени заболявания от обхвата на медицинските специалности "хирургия", "детска хирургия", "гръдна хирургия" и "урология", предвижда проект за изменение на Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Досега роботизирана хирургия, платена от НЗОК, се прилагаше на пациенти с гинекологични заболявания. Натрупаният до момента опит в страната ни при провеждане на асистирани с робот оперативни интервенции, както и наличието в различни лечебни заведения на апаратура за извършване на робот-асистирани операции и обучени лекари, позволява разширяване на обхвата на заболяванията, които могат да бъдат лекувани по този начин, се посочва в мотивите за промяна на наредбата. Това би позволило преимуществата на този вид лечение да бъдат прилагани при по-широк кръг заболявания и повече пациенти с различна патология да се възползват от иновативните възможности за оперативно лечение.

Болниците, които искат да извършват роботозирана хирургия по новите дейности, ще трябва да осигурят апаратурата, като в текста на мотивите е посочено, че за целта ще се необходими 6 млн.лв.