"Франс прес": Здравните системи в държавите от Западните Балкани са пред колапс
Секция: Анализи
30 Ноември 2020 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Франс прес": Здравните системи в държавите от Западните Балкани са пред колапс

/КРОСС/Здравните системи на страните от Западните Балкани са пред колапс заради скока на заболеваемостта от COVID-19, предава "Франс прес". Агенцията цитира местни лекари, които сравняват ситуацията с войните от 90-те и изразяват опасения, че ще става и по-лошо с напредването на зимата. На фона на недостиг на легла и лекари, броят на смъртните случаи от коронавирус в Западните Балкани миналия месец нарасна двойно до почти 10 000.

Кризата разкри слабости в здравните системи на Западните Балкани, които страдат отдавна от недостатъчно финансиране и изтичане на кадри, отбелязва "Франс прес".

Сега недостигът на персонал се задълбочава заради медиците, прихванали респираторното заболяване. Само в Сърбия около 2 хиляди медицински работници са в принудителна самоизолация.

Сърбия строи две нови болници, Косово обмисля превръщането на стари хотели в импровизирани болнични отделения. В Прищина много от пациентите с COVID-19 са отпращани у дома, а за приетите грижите често поемат близки и роднини.

"Наясно сме, че не е най-добрият начин, защото има риск и ние да се заразим. Заради многото пациенти и малкото медицински персонал обаче членовете на семейството са принудени да стоят в болничните стаи", казва жителка.

Който може да си позволи, наема медицинска сестра за грижи в домашни условия.

"Лекарят ми даде лекарства и ми каза да ги пия вкъщи, защото болниците са пълни и няма легла", споделя фитнес инструкторът Веприм Морина.

В Северна Македония правителството мобилизира частни клиники и техния персонал, защото обществените болници са пълни. Извън столицата Скопие роднини на болните носят храна, а понякога и лекарства за своите близки, разказва още "Франс прес".

"COVID-19 да ви кажа, е нещо много лошо. Всеки трябва да го знае. Бях болна, но слава Богу, сега съм добре. Нямам симптоми", споделя македонка.

Лекарите и в Хърватия предупреждават за риск пред здравната система. На болнично лечение в страната сега са 2 100, при 3 000 системата ще рухне, казват хърватски медици.

Според експерти, политиците се опитват да постигнат баланс между овладяването на вируса и съхранението на крехките икономики. Твърде сме бедни, за да затваряме всичко два пъти, казва пред "Франс прес" хърватски икономист.

Босна остави отворени магазини, ресторанти и фитнес зали, Сърбия намали работните часове за бизнеса, но не обяви пълно затваряне.

Напредъкът при разработката на ваксините дава надежда на балканските лекари, но те се опасяват от хаоса, който може да настъпи до постъпването им, обобщава "Франс прес".