Българите не са наясно с ваксината срещу COVID-19
Секция: ПОЛИТИКА
30 Ноември 2020 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите не са наясно с ваксината срещу COVID-19

Над 12% отричат съществуването на вируса

/КРОСС/ В края на ноември „Барометър България“ проведе стандартизирано телефонно интервю, в което проучи обществените нагласи към присъствено или дистанционно обучение на учениците, отношението към бъдеща ваксина срещу коронавирус, както и електоралните нагласи на анкетираните. В усложнената епидемична обстановка мненията на респондентите към присъствието на учениците в училище е поляризирано, а преобладаващата част от анкетираните се страхуват от ваксиниране. Активната политика на ВМРО при ветото срещу Република Северна Македония затвърждава позициите им и превръща Патриотите в основен опонент на ДПС за трета политическа сила.

Одобрявате ли прекратяването на присъственото обучение в училищата?
При все по-усложнената пандемична обстановка и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. 39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на COVID-19. За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата. Прави впечатление и възрастовото разделение на мненията – за затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани, които освен здравните, отчитат и образователните последствия за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат вкъщи, са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

 Ще се ваксинирате ли доброволно срещу COVID-19?

След като в последните дни фармацевтичните компании обявиха обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу COVID-19, запитахме нашите респонденти доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страха. Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%.
Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап.


Ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа сила бихте гласували?
В края на ноември и на ръба на затягащи се противоепидемични мерки одобрението към ГЕРБ не търпи значителна динамика и партията остава водеща политическа сила (20,1%). БСП остават на второ място с 12,5%, като разчитат на подкрепата предимно на твърдия си електорат, а опитите им да блокират работата на Народното събрание и приемането на бюджета за следващата година, като не влизат в пленарната зала, не им печели одобрение и не привлича нови избиратели. Не им помага и яростната им съпротива срещу дистанционната работа на депутатите и гласуването на закони от парламента по електронен път при условие, че многократно са заявявали подкрепата си за електронно гласуване при провеждане на избори. ДПС събират 7,9% със своя традиционен електорат. Твърдата и ясна позиция за отстояване на българщината в Македония укрепи позициите на ВМРО. Освен традиционно твърдото си избирателно ядро Патриотите получават и подкрепата на периферни избиратели и по този начин стават опонент на ДПС за третото място. Заявка да гласуват за ОП дават 7,6% от избирателите. Да не забравяме, че на президентските избори за председателя на партията Красимир Каракачанов гласуваха 15% или около 600 000 избиратели. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ" задържа нивата си на одобрение без промяна, същото се отнася и за Демократична България, които остават в рамките на твърдия си електорат от десни избиратели от големи градове. 30,9% заявяват, че няма да гласуват, а 9,1% от анкетираните се колебаят.