Приказният коледен балет „Лешникотрошачката“ ще се играе през декември в Софийската опера
Секция: КУЛТУРА
30 Ноември 2020 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приказният коледен балет „Лешникотрошачката“ ще се играе през декември в Софийската опера

/КРОСС/ „Лешникотрошачката" е приказен балет в 2 действия, с хореография на Мариус Петипа и Лев Иванов, по музика на Пьотър Илич Чайковски. Либретото е по приказката на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките". Премиерата се е състояла в Мариинския театър в Санкт Петербург на 18 декември 1892 г., заедно операта на Чайковски - „Йоланта".

Въпреки че първоначалното представление не е било успешно, 20-минутната сюита, която Чайковски обособява отделно от балета, постига успех. Пълната версия на „Лешникотрошачката" се радва на огромна популярност от средата на 20-ти век насам и днес се изпълнява от много балетни трупи, главно около Коледа.

Княз Феликс Юсупов, който живее в изгнание в Лондон и Париж, е горещ почитател на Чайковски и иска да запознае западния свят с руския гений. Князът дава солидна сума от своето богатство, за да се поставя години наред по Коледа, във Великобритания и във Франция, „Лешникотрошачката". Юсупов пише следното за композитора: „Няма друг гений като Чайковски. Аз мога и трябва да бъда винаги на страната на неговите велики произведения."

„Лешникотрошачката" на Чайковски се превръща в едно от неговите най-известни произведения, особено частите включени в сюитата. Произведението е особено познато с това, че се използва челеста, инструмент, с който композиторът работи в неговата симфонична балада „Войвода". Въпреки че е известен главно като отличителния солов инструмент в „Танцът на Захарната фея" от второ действие на „Лешникотрошачката", той е използван и на други места в същото действие.

След успеха на „Спящата красавица" Иван Всеволожский, директор на Имперските театри, възлага на Чайковски да композира произведение в две действия, съчетаващо опера и балет. Операта е била „Йоланта".

За балета Чайковски обединява сили с Мариус Петипа, с когото си сътрудничи за „Спящата красавица". Материалът, който Петипа избира, е адаптация на разказа на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките" от Александър Дюма-баща, наречена „Приказка за лешникотрошачката". Сюжетът на приказката на Хофман (и адаптацията на Дюма) е до голяма степен опростен за целите на балет в 2 действия.

Петипа дава на Чайковски изключително подробни инструкции за композирането на всяка част от произведението, включително темпото и такта. Завършването на произведението се забавя и поради факта, че Чайковски посещава САЩ за 25 дни, за да дирижира концертите по откриването на Карнеги Хол.

Премиерата в България на „Лешникотрошачката" е през 1962 година в Русенската опера. Хореографията е на Асен Манолов. Диригент тогава е Христо Станишев.

Тази година светът чества 180 години от рождението на големия композитор П.И.Чайковски.

В Софийската опера „Лешникотрошачката" ще се играе на 16, 12 от 19:00 часа, участват: Цецо Иванов, Марта Петкова, Росен Канев,

17, 12 от 19:00 часа, участват: Никола Хаджитанев, Боряна Петрова и Румен Бонев,

18, 12 от 19:00 часа, участват: Марта Петкова, Цецо Иванов, Росен Канев

на 20.12 от 11:00 часа, участват: Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, Румен Бонев

на 20.12 от 16:00 часа, участват: Марта Петкова, Цецо Иванов, Росен Канев

на 22.12 от 19:00 часа, участват : Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, Румен Бонев

на 23.12 от 19:00 часа, участват: Марта Петкова, Цецо Иванов, Росен Канев

Художествен ръководител на балета на Софийската опера е Сара-Нора Кръстева.