125 хил. дози от ваксината на "Пфайзер" пристигат до Нова година или в началото на 2021 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2020 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
125 хил. дози от ваксината на "Пфайзер" пристигат до Нова година или в началото на 2021 г.

/КРОСС/ Първата ваксина на "Пфайзер" ще пристигне преди Нова година или в началото на следващата. Първо в страната ще пристигнат от тази ваксина 125 000 дози. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешното работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с членове на правителството.

В момента съвместно с доц. Кунчев се създава ваксинационният план, съобщи още здравният министър. Ваксината ще е безплатна и ще се предоставя на тези, които абсолютно доброволно желаят да си поставят, уточни Ангелов.

Ваксинационният план ще е ясен с кои групи от населението се започва. Ще се започне първо с рисковите групи, след които освен здравните работници на първа линия са и възрастните хора от домовете, както и учителите.

Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области - Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен.

В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като "Ремдесивир" за всеки нуждаещ се български пациент.