Вечният идол на рока: Били Айдъл на 65
Секция: Шоубизнес
30 Ноември 2020 18:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вечният идол на рока: Били Айдъл на 65

/КРОСС/ Ако чуете името Уилям Майкъл Албърт Броуд, едва ли то ще провокира във вас някакви емоции. Няма да се сетите за кого става дума, нали? Но когато кажем Били Айдъл... и в съзнанието ни веднага започва за звучи "Speed... Give me what I need!"Днес този як рокаджия, който никога не изостави перфектния саунд, наред с русия цвят на косата, става на 65 години, но все още е на върха. През последните години Били Айдъл не спира да изнася концерти по целия свят и турнетата му са наистина велика емоция. И макар че дори Били Айдъл може да бъде (временно) спрян от коронавирус пандемията, изобщо не се съмняваме, че след края ѝ той ще избухне с пълна сила.
Защото той е луд, той е рус, той е див, почти винаги е гол до кръста на сцената (да и на тази възраст все още е в перфектна форма). Той е вечният идол на рока. Той е Били Айдъл!

Как започна всичко за Уилям...

Уилям Майкъл Албърт Броуд, по-известен като Били Айдъл, е роден на 30 ноември 1955 г. в Стенмор, Англия. Той е първото дете на Бил и Джоан Броуд. Когато е на 2 години, семейството му се мести в Лонг Айлънд, Ню Йорк в преследване на американската мечта. След четири години се връщат в Доркинг. Тогава вече Били има по-малка сестра Джейн. В Америка Били е много впечатлен от рок музиката. През 1963 г. семейството му се мести в новия си дом в Горинг, Съсекс.

Били има щастливо детство. Семейството му е религиозно. Били е член на бой скаутите в Горинг, откъдето е изключен след опит да целуне момиче. Отличен ученик е, но е отегчен от училището.

Били не успява да влезе в университет, за което неговите родители много настояват. Той кандидатства отново след година и през 1975 г. е приет в Sussex University със специалност английски и философия. Този период съвпада с популяризирането на пънк рока, който е далеч по-интересен на Били, отколкото заниманията му в университета. Посещава всички изяви на групата The Sex Pistols.

По това време сменя името си на Били Айдъл и решава, че иска да бъде част от музикалната революция.
Били Айдъл: музика и живот на скорост

Напуска университета и основава своя банда The Rockettes със съученика си Стив Ъпстоун. Свирят кавър версии на хитове на известни групи - The Animals, The Beatles и The Doors.

По-късно Били става част от групата "Generation X", с която изнасят няколко концерта, започват да записват и техни песни. През 1977 г. Били решава, че е време да започне солова кариера. Мести се в Ню Йорк и се среща с мениджъра на групата The Kiss. Издава дебютния си албум "Billy Idol" през 1982 г. клиповете на "White Wedding" и "Dancing With Myself" се появяват по MTV. В тях той определено прави впечатление с платинено изрусената си коса и кожените си дрехи.
През 1990 г. вече живее в Лос Анджелис. Издава следващия си албум "Charmed Life". Претърпява тежка катастрофа с мотоциклета си. Едва не загубва единия си крак, но се възстановява 6 месеца. Завръща се на сцената с хита "Cradle of Love" - в клипа го снимат само от кръста нагоре, защото краката му са парализирани по време на снимките.

След успеха на албума, Били решава да се оттегли за известно време от музиката и да се пробва в киното. Дебютира във филма "The Doors" на Оливър Стоун през 1991 г. През 1992 г. е осъден за нападение срещу Амбър Невъл пред ресторант в Холивуд. Плаща глоба в размер на 2700 долара и е принуден да се снима в няколко реклами против дрогата.

През 1993 г. издава албума "Cyberpunk", който има по-различно звучене от другите му албуми, с доста техно бийт. Били Айдъл променя и външния си вид - платинено изрусената си коса заменя с расти. През 1994 г. претърпява още един тежък инцидент - след свръхдоза е закаран в болница в Лос Анджелис. След като се възстановява става по-уравновесен и отделя повече внимание на децата си. Въпреки че никога не се е женил, Били Айдъл има две деца - един син от приятелката си Пери Листър и една дъщеря от друга връзка. През 2001 г. издава "Greatest Hits" като повече от половин милион копия от албума са продадени в Америка.

Продължава да работи по нови проекти. Въпреки имиджа си на лошо момче, извън сцената Били е мил и чувствителен и притежава чудесно чувство за хумор.

Снимка: iStock by Getty Images

Още за Били Айдъл...

Вегетарианец е. Не яде месо, но носи кожени дрехи.

Ролята му във филма "The Doors"(1991) трябвало да бъде много по-голяма. Съкращават я заради катастрофата с мотор, която претърпява през 1990 г.

На 55-то място в класацията "VH1's 100 Sexiest Artists".