Парниковите газове в ЕС са намалели с над 20% през последните 30 години
Секция: ИКОНОМИКА
30 Ноември 2020 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парниковите газове в ЕС са намалели с над 20% през последните 30 години

/КРОСС/ Емисиите на парникови газове в ЕС-27 през 2019 са намалели с 3,7 % спрямо предходната година, докато БВП е отбелязал растеж с 1,5 %., съобщиха от Еврокомисията. Понастоящем емисиите са с 24 % по-ниски в сравнение с равнищата от 1990 г.

Емисиите, обхванати от схемата за търговия с емисии (СТЕ на ЕС), отбелязаха най-голям спад през 2019 г., като намаляха с 9,1 %, или с около 152 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид, в сравнение с 2018 г. Това намаление се дължи основно на енергийния сектор, където емисиите са спаднали с близо 15 % в резултат главно на замяната на производството на електроенергия чрез изгаряне на въглища с производство на електроенергия от възобновяеми източници и газ.

Емисиите от промишлеността са намалели с близо 2%. Верифицираните емисии от въздухоплаването, които понастоящем обхващат само полетите в рамките на Европейското икономическо пространство, са продължили да се увеличават умерено, като са нараснали с 1 %, или с около 0,7 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид, в сравнение с 2018 г. Емисиите, които не са обхванати от СТЕ на ЕС, като дължащите се на промишлеността извън СТЕ, транспорта, сградите, селското стопанство и отпадъците, не са претърпели значителна промяна в сравнение с равнищата от 2018 г.

Разходите на ЕС като цяло за действия в областта на климата, финансиране на екологосъобразни технологии, внедряване на нови решения и международно сътрудничество, нараснаха през 2019 г. и ще се увеличат още повече в контекста на възстановяването на Европа от COVID-19.

Приходите от тръжни продажби в рамките на СТЕ на ЕС са все по-важен източник на финансиране в областта на климата. Общите приходи, получени от държавите членки, Обединеното кралство и държавите от ЕИП от тръжни продажби в периода между 2012 г. (началото на търговете в рамките на СТЕ на ЕС) и средата на 2020 г., бяха над 57 милиарда евро, като повече от половината бяха генерирани само през 2018 г. и 2019 г.

През 2019 г. общите приходи от тръжни продажби надхвърлиха 14,1 милиарда евро. От тази обща сума 77 % ще бъдат използвани за цели, свързани с климата и енергетиката, което е със 7 процентни пункта повече от отчетената през 2018 г. стойност от 70 %. Освен това финансирането на все по-голям брой проекти на ЕС в областта на климата се извършва чрез осребряване на квоти за емисии в рамките на програмата NER 300, Фонда за иновации и Модернизационния фонд.