Безплатно изследване за ХИВ и хепатит В днес
Секция: Здраве
01 Декември 2020 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатно изследване за ХИВ и хепатит В днес

/КРОСС/ По повод Световния ден за борба със СПИН - 01.12., единственият държавно нефинансиран здравен център CheckPoint София ще предостави възможност за анонимно и безплатно изследване за ХИВ и хепатит В и С. Центърът отваря вратите си по изключение на 01.12.2020 г., вторник, от 10.00 до 18.00 ч.

Може да бъде посещаван и целогодишно всеки понеделник, сряда и петък от 13 до 18.00 ч.

Изследванията се извършват с капка кръв от пръста, а резултатите са готови до 15 минути, като няма значение приемът на храна и напитки за достоверността на резултатите. За гарантиране на анонимността всеки изследван се регистрира с код.

ХИВ е човешкия имунодефицитен вирус, който при навременно откриване, може да бъде ефективно контролиран. Неовладяната инфекция с ХИВ може да доведе до развитие на заболяване (СПИН). У нас терапията за контрол на ХИВ, както и лечението, са абсолютно безплатни, затова е важно навременното и достъпно изследване за вируса. Научно е потвърдено, че пациенти с ХИВ, които приемат своята антиретровирусна терапия редовно, подтискат вируса и той достига до неоткриваеми нива. По този начин ХИВ не се предава на сексуалните партньори и живеещите с ХИВ могат да имат напълно здрави деца, както и да живеят дълго.

За периода януари - ноември 2020 г. здравният център CheckPoint София е изследвал близо 2800 пациенти, от които 33 са с положителни резултати за ХИВ, а други 30 са инфектирани с хепатит В и С. Ключова в работата на центъра е емоционалната подкрепа и грижа, която се предоставя на пациентите за адаптиране към диагнозата и придържането към лечение.