България подкрепи новата Харта за развитие на градовете в ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2020 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България подкрепи новата Харта за развитие на градовете в ЕС

/КРОСС/ България подкрепи Новата Лайпцигска харта „Трансформиращата сила на градовете за общото благо" и документа за нейното прилагане „Чрез многостепенно управление: Следващи стъпки за Градския дневен ред на ЕС". Това са основополагащите документи за изпълнение на политиката за развитие и модернизиране на градовете в ЕС в периода след 2020 г. Те бяха приети по време на среща на министрите, отговарящи за градската политика в страните - членки, организирана от Германското председателство на ЕС. От българска страна участие взе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Изпълнението на проекти, съчетаващи интегрирани мерки, партньорство със заинтересовани страни, многостепенно управление и базирани на мястото инвестиции спрямо спецификите на територията са основните стълбове на политиката за развитие на градовете, застъпени в стратегическите документи.

„Хартата ще допринесе за изпълнение на реформата в регионалната политика, която прилагаме в България и съответства на новия модел за изпълнение на проекти в новия програмен период 2021-2027 г., заяви зам.-министър Николова.

Пред участниците в онлайн форума Деница Николова отбеляза още, че за българското правителство един от най-важните приоритети е развитието на полицентрична система от селища в страната чрез специален фокус върху устойчивото градско развитие. То стъпва върху приоритетни теми като справяне със замърсяването на околната среда, качеството на въздуха, подобряване на достъпа до обществени услуги и жилищните условия, намаляване на социалните неравенства, справянето с проблемите на интензивния градски трафик и липсата на подходяща техническа инфраструктура. Част от решението им предвижда налагането на интегриран подход при изпълнението на различни проекти, стъпващ на нуждите, потенциала и възможностите на всеки град.

В новата оперативна програма „Развитие на регионите" е заложен и приоритет за градско развитие, който да разкрие потенциала на десетте най-големи градовете като двигатели на растеж, творчество и иновации. Ще се подкрепя и създаването на иновативни мрежи между градовете и функционалните връзки между градските и селските райони.