Марина Абрамович: Оплачете се на дърво, за да преживеете 2020-а
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Декември 2020 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марина Абрамович: Оплачете се на дърво, за да преживеете 2020-а

Дърветата са най-добрите слушатели, излейте им негативната си енергия, призовава пърформанс артистката

/КРОСС/ „Дърветата са като човешки същества", казва пърформанс артистката Марина Абрамович в специално видео, което призовава хората да си изберат едно дърво от близкия парк и да му се оплачат, за да преживеят 2020 г. Говоренето на дървета по парковете е част от новия пърформанс на Абрамович от серията „Методът Абрамович" и е озаглавен „Оплачи се на дърво", пише „Арт Нюзпейпър".

„Дърветата имат интелект. Имат емоции. Комуникират си едно с друго. И затова са перфектните слушатели. Може да им се оплачеш", казва тя в клипа към пърформанса.

„Методът Абрамович" представлява серия от упражнения, развити от артистката, които учат как човек да „присъства" най-пълноценно в света. Поредицата ще има премиера в нова програма на телевизионния канал „Скай артс", когато артистката ще обяснява на зрителите за изкуството на пърформанса в продължение на 5 часа.

Във видеото Абрамович споделя и насоки как най-успешно човек да сподели тревоги и притеснения с дървото. Първата важна стъпка е да изберете дърво, което харесвате - малко, голямо, може дори да не е красиво, но трябва да изпитвате емоционална връзка с него. Изберете го не защото е красиво, а съдейки по миризмата му, листата и стъблото, съветва тя. Но не го прегръщайте веднага, казва артистката, почувствайте енергията му. Може дори да не го докосвате, а просто да поставите ръцете си с дланите към кората, съвсем близо до дървото.

„След това се оплачете от дъното на сърцето си - казва тя. - Това е цялата идея. Някой от вас оплаквал ли се е преди на дърво? Не. Затова ще бъде нещо, което ще правите за първи път. Това е като пътуване през непозната територия. Излезте от зоната си на комфорт и направете нещо различно. Надявам се, че ще създадем вид тенденция, че хората ще изтичат до парка, за да се оплачат на дърветата. Това е един от начините да се излекуваме от настоящия момент на историята."

Дървото е най-добрият слушател - той ще поеме негативната ви енергия и няма да ви каже и думичка насреща, добавя тя.

„Това е моето послание до публиката. Моля ви, отидете в парка до вас. Изберете дърво, което харесвате. Прегърнете го силно. Много силно. И излейте сърцето си. Оплачете се на дървото, поне 15 минути. Това е най-доброто лечение", завършва посланието на Абрамович.

Пърформанс артистката ще бъде първата личност от съвременното изкуство, която ще поеме програмата на „Скай артс" - каналът се излъчва безплатно във Великобритания от септември 2020 г., но все още е платен за останалите територии.

„За „Скай артс" да дадат пет часа на артист, за да прави каквото си иска, е революция - казва Абрамович. - Чувствам невероятна отговорност, това не трябва да бъде за първи и последен път. Трябва наистина да работим и да привлечем колкото се може повече зрители, особено, ако таргет групата е младата аудитория. Надявам се, че след тези пет часа всеки ще знае какво е пърформанс изкуство."