Европа се настройва за Коледа под карантина
Секция: СВЯТ
01 Декември 2020 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европа се настройва за Коледа под карантина

Папа Франциск отмени традиционната церемония за начало на празничния сезон

/КРОСС/ Въпреки все по-близките срокове за начало на мащабна ваксинация срещу коронавируса Европа се готви за посрещане на коледните и новогодишните празници под карантина.

В Германия вече има план за интензивно поставяне на ваксини на населението, като амбицията на правителството е да бъдат инжектирани по 20 000 души на ден. Терминалът на берлинското летище "Тегел" е посочен като локация за една от амбулаторните клиники.

Тази кампания обаче няма автоматично да отмени въведените ограничителните мерки във федералната република. "Те ще бъдат в сила до 20 декември. Освен това бих искала да подчертая, че има консенсус по отношение на времето и на нивото на ограничения с ръководството на всички федерални провинции. Смятаме, че няма да премахнем някои от ограниченията и през януари", заяви канцлерът Ангела Меркел.

Изключения за германците ще се допускат само в двата най-празнични дни - за Бъдни вечер на 24 декември и за Нова година на 31 декември. Тогава ще бъде позволено събиране на компании от максимум 10 души.

В Италия папа Франциск анулира традиционната церемония, с която в Рим започва сезонът на коледните празници. Тя трябваше да се състои на 8 декември на Испанските стълби, предаде bTV.

Обикновено на събитието папата поднася венец от цветя в подножието на 12-метрова колона, на която се извисява статуята на Мадоната. След това благославя от разстояние друг венец. Церемонията се провежда на празника на непорочното зачатие от 1953 г. Сега тя се отменя, за да се избегне риск от зараза с новия коронавирус.

На Бъдни вечер само ограничен брой хора ще бъдат допуснати в базиликата "Свети Петър" за папската литургия и за коледните дневни меси.

Италианските ски курорти известно време ще бъдат затворени за туристи, след като министър-председателят Джузепе Конте каза, че "страната не може да си позволи този вид забавления". С повече от 1,5 млн. заразени и 52 000 смъртни случая от COVID-19 Италия е една от най-силно засегнатите страни от пандемията.

Във Франция беше решено да се облекчи карантината в три етапа. В първия, който ще започне следващата събота, ще се отворят магазини и всички онези бизнеси, които властите не са сметнали за свързани с "първата необходимост". След това, през втората десетдневка на декември, възможностите за пътуване ще се разширят. Но ресторантите ще могат да започнат да работят едва в средата на януари.

В Австрия стриктната карантина е в сила от две седмици. Търговските центрове, салоните за красота и фризьорските салони са затворени, а учениците са прехвърлени на дистанционно обучение. Музеите и театрите са затворени. От 22:00 ч. до 06:00 ч. е забранено излизането от дома. Този режим ще действа поне до 6 декември.

В САЩ влязоха в сила нови рестрикции в борбата срещу разпространението на COVID-19 на фона на очакванията за покачване на броя на заразените. В страната се съобщава за над 160 000 нови случая и над 1400 смъртни случаи на ден. Десетките хиляди постъпващи за лечение в болница поставят здравните институциите в екстремален режим на работа.

В най-населената област в Съединените щати - окръг Лос Анджелис в Калифорния, са забранени почти всякакъв вид обществени събирания, както и събирането на хора от различни домакинства. Губернаторът на щата Гавин Нюсъм заяви, че ако мрачните тенденции продължат, ще се стигне до още по-драстични мерки.

На Източното крайбрежие - в Ню Йорк, властите издават инструкции на болниците за прилагане извънредни мерки като увеличаване на легловата база, подготовка за изграждане на полеви болници и намиране на пенсионирани здравни работници с цел избягване на бедствената ситуация от по-рано тази година.

Америка се подготвя за рязък скок в броя на заразените и хоспитализираните, след като милиони не се съобразиха със съвета на властите и пътуваха около отбелязания миналата седмица Ден на благодарността. Експертите препоръчват на пътувалите да ограничат контактите си през следващите две седмици.