Експонатите на музея “Прадо” и спектаклите на Болшой театър - и на малкия екран
Секция: КУЛТУРА
01 Декември 2020 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експонатите на музея “Прадо” и спектаклите на Болшой театър - и на малкия екран

/КРОСС/ Какви картини са събрани в музея "Прадо" в Мадрид или в Националната портретна галерия в Лондон? Как изглежда Болшой театър в Москва отвътре и какви спектакли се поставят на авторитетната му сцена?
Технологиите отдавна позволяват тези най-големи световни културни центрове да бъдат разгледани и дистанционно. А в пандемията от коронавирус това всъщност е и единственият възможен начин.
Затова и тв "Арт" тръгва отново след 5-годишна пауза с програмата си, изпълнена с изкуство, култура, образователни програми и концерти.
Архитектура, живопис, скулптура, графика, музика, танц, анимация, фотография, документалистика, етнография, мода,
както и хора, поели пътя на себепознанието чрез различни световни духовни традиции - това предоставя абсолютно безплатно ефирът на телевизията.
В програмата отново ще има познатите и досега 100-секундни клипове, озвучени с авторска музика, които представят световни музеи и галерии, сред които "Прадо", Националната портретна галерия, Болшой театър. Ще бъдат показвани също художествени произведения и музейни експонати от България, Япония, Индия, Иран, Сирия, Турция, Египет, Русия, Гърция, Италия, Испания, Нидерландия, Великобритания, Германия. Същевременно тв "Арт" ще излъчва образователни програми и камерни концерти на живо. Това става възможна благодарение на Центъра по себепознание "Орфей" и на неговия основател Милена Павлова.
"Арт" е 24-часова телевизия за изкуство и духовно знание. Тя представя в 100-секундни видео клипове събития, художествени обекти и музейни експонати от цял свят. Показва масово и елитарно, класическо и съвременно изкуство: фотография, анимация, архитектура, скулптура, графика, живопис, пърформанс, етнография, мода, дизайн, мейкинги, туристически обекти и др.
В програмата й присъстват както световно известни, така и напълно непознати туристически дестинации и хотели. Кадрите и документалните филми са изключително красиви не само заради съдържанието, което показват, а и защото материалите са заснети в най-съвременно техническо качество.
Същевременно телевизията не включва гласови коментари, което я прави по-достъпна за по-голяма аудитория. Тя не показва и политически и дискриминационни послания, както и сцени на насилие. Сега може да се гледа в сайта и фейсбук страницата на Центъра по себепознание "Орфей".
Тв "Арт" бе създадена през 2009 г. от режисьора Стилиян Иванов и само за година успя да генерира огромен рейтинг. Поради огромната заетост на екипа, ангажиран с медията, тя спря излъчване през 2015 г. Сега се връща отново в ефира на 1 декември.