25 проекта за близо 7 млн. лв. ще бъдат финансирани от Национален иновационен фонд
Секция: ИКОНОМИКА
01 Декември 2020 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
25 проекта за близо 7 млн. лв. ще бъдат финансирани от Национален иновационен фонд

356 малки и средни компании са получили ваучери на обща стойност 6 млн.лв. за ИКТ услуги

/КРОСС/ 25 проектни предложения ще бъдат финансирани по 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, менажиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ към Министерството на икономиката. Проектите ще получат обща безвъзмездна финансова помощ в размер на 6 978 362 лв., като Агенцията предоставя финансова подкрепа в размер на до 500 000 лв. за проект. Договорите с 25-те кандидати, одобрени за финансиране, предстои да бъдат подписани.

Класираните проектни предложения попадат в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/. Те са в четири тематични области: „Информатика и информационни и комуникационни технологии", „Мехатроника и чисти технологии", „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии" и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии".

Основна цел на Фонда е да насърчи научноизследователската и развойната дейност за повишаване конкурентоспособността на родния бизнес, като насърчава развитието на нови или усъвършенствани продукти, процеси или услуги. В своите предходни 10 конкурсни сесии Фондът финансира развитието на над 500 проекта с над 90 милиона лева в сферата на информационните и комуникационните технологии, мехатрониката, биотехнологиите, творческата и развлекателната индустрия и други.

По процедура „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии", която също се управлява от ИАНМСП към момента са раздадени 356 броя ваучери на обща стойност 6 105 000 лева. Ваучерите се изпращат по куриер във връзка с влошената епидемиологична обстановка в страната, като предоставянето е постоянен процес до достигането на общо 450 броя ваучери по схемата. По индикативна програма ваучерната схема ще подкрепи 450 предприятия с бюджет над 9 милиона лева /9 180 000 лв./, предоставяйки 2 типа ваучери на родните МСП - за 5 000 лв. без ДДС за изготвяне на уеб сайт или приложение, и за 20 000 лв. - за дигитален маркетинг, оптимизиране на процеси и/или осигуряване на кибер и информационна сигурност.

Целта на ваучерната схема е да подкрепи дигитализацията на българските предприятия, като улесни достъпа им до цифрово ноу-хау и технологии, насърчавайки използването на нови, базирани на технологични решения бизнес модели, като същевременно с това им помогне в преодоляването на икономическите от пандемията COVID-19 и насърчи създаването на нови бизнес партньорства между секторите на ИКТ и производството. Процедурата се осъществява чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми от ИАНМСП по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност".