Драстичен спад в продажбите на книги в пандемията
Секция: КУЛТУРА
01 Декември 2020 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драстичен спад в продажбите на книги в пандемията

/КРОСС/ В следствие на пандемията: 30% спад в продажбите на книги през 2020 година. Това показват резултатите от проучване, проведено от браншовата организация Асоциация "Българска книга" сред книгоиздатели и книготърговци.

Асоциация "Българска книга", единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страна, проведе втора анкета сред своите членове в началото на месец ноември, последваща тази от месец май, с цел да проследи как кризата с Covid-19 и мерките в сектора се отразяват върху книгоиздателския бранш.
Наблюдава се общ спад при продажбите на книги между 20% и 30% за периода януари - октомври 2020 г. спрямо същия период през 2019 г., показва проведената анкета. Повече от половината от участвалите в анкетата книгоиздатели и книготърговци посочват месец април като месеца с наймалко приходи, следван от месец май. Именно през този период спадът в продажбите на книги е между 50% и 70% според данните от проучването.
Значителна част от анкетираните - 72%, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18% продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения. Близо 30% от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с до 20% спрямо общия брой на персонала от преди пандемията.
64% от респондентите споделят, че имат увеличение на приходите от онлайн продажби спрямо тези във физически обекти, докато 31% от участниците в анкетата нямат промяна в пропорционалното разпределение на приходите онлайн и от физически обекти и реализират същите продажби от собствените си онлайн магазини като преди кризата. 46% от издателите и търговците са успели да развият собствен онлайн магазин, но в същото време 54% не са развили нови подходи, партньорства и алтернативни методи на продажба в месеците на кризата.
Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% като временна мярка в подкрепа на сектора е резултирало в повишение на печалбата според 37% от участниците в проучването. 85% от анкетираните издатели и книготърговци смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както от години е в европейските държави. Едва 18% са усетили ефект от средствата, отпуснати от Министерство на културата за попълване на библиотечните фондове в двете конкурсни сесии в рамките на настоящата календарна година.
Според 76% от респондентите мерките в подкрепа на книгоиздаването и книготърговията, предприети от държавата, са недостатъчни. Освен намалената ставка на ДДС за книгите да стане постоянна мярка, представителите на бранша, участвали в проучването, са на мнение, че следва да се отделят значително повече средства за обновяване на библиотечните фондове, да се предприемат решителни действия за борба с интелектуалното пиратство и да се предвиди заплащане на репроправата и на възнагражденията за отдадени под наем книги.
В анкетата, проведена от Асоциация "Българска книга" в началото на месец ноември, участват 67 респонденти, от които 77,6% издатели, 6% книготърговци и 16,4% съчетаващи двете качества.