Дончев: ЕК е предложила Перник, Кюстендил и Стара Загора да бъдат подпомогнати от Фонда за справедлив преход
Секция: ПОЛИТИКА
01 Декември 2020 12:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончев: ЕК е предложила Перник, Кюстендил и Стара Загора да бъдат подпомогнати от Фонда за справедлив преход

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) е предложила три пилотни района, които ще бъдат обект на целенасочено подпомагане от Фонда за справедлив преход. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн конференция на тема: "Политиката по климата и "Зелената сделка" - предизвикателства и възможности", предаде БТА. Става въпрос за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. "Голямата тема е "енергийният преход" и "зеленият преход" в регионите, където в страната има концентрация на производството на електроенергия от въглища", каза Томислав Дончев.

България вече има споразумение с ЕК да използва ангажирани от тях консултанти и експерти, които да помагат в изработването на регионалните планове за справедлив преход. Това трябва да се случи до септември 2021-а.

България обаче счита, че има и други региони в страната, които също ще бъдат засегнати от тези политики. Страната ни е посочила осем такива региони. В момента на база на споразумение със Световната банка е започнало разработването на планове за справедлив преход и в тези региони.

"Декарбонизацията е чудесна възможност за европейските икономики и общества, така и за българското общество и икономика. Но наред с това политиките по декарбонизация са свързани и с редица рискове - социални, икономически, дори и политически", заяви още вицепремиерът. Според него изкуството е да се управляват по такъв начин рисковете, за да може да се минимизират и смекчат негативните ефекти, и в същото време да се използват всички възможности.

България повече от десетилетие развива "зелени политики", изтъкна вицепремиерът Дончев. Той посочи, че милиарди са инвестирани в енергийна ефективност във всякакъв тип инфраструктура, включително и в индустрията. Тази политика ще продължи с увеличаващи се темпове, заяви той.