Япония се опитва да съживи туризма с гигантски робот
Секция: Технологии
01 Декември 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Япония се опитва да съживи туризма с гигантски робот

/КРОСС/ Ходещ робот с височина около 18 метра има нелеката задача да стимулира туризма в Япония - бранш, който е един от най-засегнатите в пандемията от коронавирус. Новото творение на японските инженери се нарича Gundam, предава technews.bg.

Япония е центърът на световната роботика, с високо-конкурентни изследвания, разработки и приложни технологии. Това се потвърждава и от представения вчера гигантски, 18-метров робот Gundam, който може да ходи и да движи ръцете си.

На него се възлагат надежди да помогне за съживяване на туристическия сектор в страната, който е засегнат от пандемията COVID-19, отбелязва Gizmochina. Роботът е моделиран по фигура от Mobile Suit Gundam - японска анимационна поредица, пусната за първи път в края на 70-те години и посветена на огромни бойни роботи, пилотирани от хора.

Новият гигантски робот ще бъде в центъра на вниманието на 19 декември, когато се открива Gundam Factory - туристическа атракция в пристанищния град Йокохама. Правителството се надява с тази атракция да стимулира търсенето на туристически услуги и да съживи местните райони.

"Разбира се, сега имаме проблем с коронавируса. Искам хората да се справят с подобни начинания, като същевременно полагат усилия да предотвратят разпространението на инфекцията", заяви главният секретар на кабинета Кацунобу Като.

Япония постоянно въвежда роботи в ежедневието на хората, особено сега, в условия на COVID-19. Машините изпълняват задачи, обикновено възлагани на хора - например, действат като мажоретки по време на бейзболните мачове, в отсъствието на фенове на стадиона.

Наскоро един магазин в Япония пусна робот, който помага на клиентите да спазват физическа дистанция и да използват маски за лице.