Христо Терзийски: Новото предизвикателство пред сигурността е разпространението на COVID-19
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Декември 2020 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Терзийски: Новото предизвикателство пред сигурността е разпространението на COVID-19

/КРОСС/ XIV-та конференция „Сигурността в Югоизточна Европа" под надслов „Императиви за преосмисляне" беше открита днес и се провежда онлайн под патронажа на министъра на вътрешните работи

За 14-и път София е домакин на конференция „Сигурността в Югоизточна Европа". Организатори традиционно са Министерството на вътрешните работи, Асоциацията на полицейските началници и Центърът за балкански изследвания към Университета за национално и световно стопанство. Тази година форумът се провежда онлайн и под мотото „Императиви за преосмисляне". Участие в конференцията вземат утвърдени специалисти, ръководители на основни структури в сектор „Сигурност", представители на дипломатически мисии и на неправителствени организации.

Сигурността в Югоизточна Европа и в частност - на Западните Балкани, винаги е била приоритет на българското правителство и на МВР. Геостратегическата специфика на нашия регион естествено се вписва в маршрутите, използвани от международната престъпност. Изправени сме пред редица общи предизвикателства - организирана и тежка престъпност, тероризъм, нелегална миграция и др. Безспорно, новото сериозно предизвикателство пред сигурността през 2020 г. е разпространението на COVID-19 - отбеляза при откриването министър Христо Терзийски. Въз основа на натрупания досега опит, за пореден път можем да подчертаем решаващото значение на преките контакти, ранното предупреждение, навременния обмен на информация и засиленото сътрудничество като цяло в условията на една безпрецедентна криза - подчерта той и пожела ползотворни дискусии в рамките на конференцията.