Почина дългогодишната директорка на "Пушкинския музей" в Москва Ирина Антонова
Секция: КУЛТУРА
01 Декември 2020 18:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина дългогодишната директорка на "Пушкинския музей" в Москва Ирина Антонова

/КРОСС/ Ирина Антонова, президент на Държавния музей за изобразителни изкуства "Пушкин" в Москва, почина на 98 години, съобщава ТАСС.
Тя е начело на музея 52 години - от 1961 г. до 2013 г. и е най-дългогодишният директор на голям музей за изкуство в света. През 1974 г. под нейно ръководство е осъществена реорганизацията на експозицията му. През същата година за първи път в СССР е изложена картината "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи.

Ирина Антонова организира редица значими международни изложби, като "Москва - Париж. 1900 - 1930" (1981), "Москва - Берлин. 1900 - 1950" (1996), "Съкровищата на Троя от разкопките на Хенрих Шлиман" (1996), "Пикасо" (2010).

Директорката на Третяковската галерия Зелфира Трегулова сподели пред ТАСС, че Ирина Антонова е направила революция с музейното дело в Русия. "Невъзможно е да си представим музейните проекти без нея" сподели още тя.

"Ирина Александровна притежаваше невероятна смелост - тя трябваше да бъде решителна и креативна, за да създаде проектите, които е правила през 60-те - 70-те години. Чрез тях Музеят на Пушкин стоеше в челните редици сред най-добрите музеи на Русия по отношение на изложбите: изложби от колекциите на най-големите музеи в света, шедьоври от колекцията на Метрополитен музей, Лувъра, които тогава бяха недостъпни за нас, но тя направи възможно да ги видим."

През април 2013 г. е назначена за главен куратор на държавните музеи в Русия. През юли същата година е освободена от длъжността директор на Пушкинския музей и заема създадения за нея пост президент на музея. Наградена е с няколко ордена, включително руски, италиански и японски.