Борисов: Трябва да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Декември 2020 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Трябва да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии

/КРОСС/ „Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск. Затова е нужно да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и реакцията на държавите членки както при продължаващата пандемия, така и при бъдещите заплахи за здравето".
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.
Председателят на Европейския съвет провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители на страните членки в рамките на подготовката на редовното заседание на лидерите на 10 и 11 декември 2020 г. Целта е предварителен обмен на мнения по темите от актуалния дневния ред - COVID-19, климатичните промени, сигурността и външните отношения на Съюза.
В хода на разговора българският премиер изтъкна, че като особено важна за борбата с коронавируса се открои и необходимостта от осигуряването на доставките на лекарствени продукти, включително ваксини в рамките на Общността и от засилване на ролята на ЕС в глобалното здравеопазване.
Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до адекватно лечение, трябва да продължи да е във фокуса на продължаващите действия и съвместните усилия на страните членки при засиленото сътрудничество в Съюза и на международно равнище.
Друг акцент във видеоконферентния разговор бе постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. Очаква се ЕК да представи анализ на икономическите, екологичните и социални последици на ниво държави членки от предприемането на последващите мерки в посока начертаната обща цел. „Необходимо е също да бъде включен и анализ на специфичните за всяка страна от ЕС ограничения и нужди за постигането на новите цели", отбеляза Бойко Борисов.
Министър-председателят посочи пред председателя на Европейския съвет, че предвид сериозната ситуация, в която се намираме заради пандемията, не можем да си позволим повече забавяне, затова следващата Многогодишна финансова рамка и Пакетът за възстановяване следва бързо да бъдат одобрени.
„Необходимо е да се положат всички усилия за постигане на съгласие възможно най-скоро, за да не излагаме на риск възстановяването на Европа и за да могат нашите граждани и бизнесът да се възползват от европейските средства и програми, които са така необходими за икономиките ни, за продължаване на сближаването, повишаването на конкурентоспособността и заетостта", каза още премиерът Бойко Борисов