Хиляди пациенти без информация, че са останали без личен лекар
Секция: Здраве
02 Декември 2020 17:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Хиляди пациенти без информация, че са останали без личен лекар

/КРОСС/ Никой няма задължение да Ви уведоми, ако останете без личен лекар, а това е сериозен проблем по време на пандемията и касае достъпа до здравна помощ на хиляди пациенти. Проблемът излиза наяве още през април, когато редица подобни жалби пристигат до омбудсмана Диана Ковачева, но до този момент не е решен."Ако Ви се наложи сега да ползвате услугите на личния си лекар и не можете, наистина ще бъдете в много затруднено положение. Последната жалба по този въпрос е от Плевен, където 2000 души останаха без личен лекар", заяви Ковачева в интервю за Dir.bg.

Причините да останете без джипи могат да бъдат различни - може да се е отказал от договор с НЗОК, може вече да не отговаря на условията за такъв договор, а може и да е починал, посочи омбудсманът в предаването "Матине".

"За съжаление към момента пациентите не се информират, че остават без личен лекар - такова задължение няма нито самият лекар, нито НЗОК. Това е проблем, понякога един лекар може да има 1000 - 2000 пациенти и в тази пандемична ситуация е важно да имаш бърза и близка връзка с личния лекар. Изпратих препоръка до здравния министър с настояване действително хората да бъдат информирани. Чрез sms-и, е-мейл, по телефона или на сайта на здравната каса да има информация, така че да е ясно и хората да знаят, че са останали без личен лекар."