Защо при положителен антигенен тест нямаме право на направление за PCR
Секция: Здраве
03 Декември 2020 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо при положителен антигенен тест нямаме право на направление за PCR

/КРОСС/Защо ако представим положителен антигенен тест, не можем да получим направление за PCR тест от личния си лекар - това коментира в "Денят започва" по БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

НЗОК азполага с ограничен ресурс и не може да издава направление за PCR на всички, обясни Петрова. PCR и антигенните тестове обаче няма как да бъдат приравнени, те изследват различни неща, но безспорно, антигенните тестове могат да бъдат ползвани, категорична е адвокат Петрова.

При нас парадоксът идва от това, че във всяка една ситуация се изисква PCR тест, който да верифицира дали човекът е заразоносител. Един от най-големите проблеми е че е възможно да има фалшиво отрицателен тест и човекът да не може да бъде настанен в COVID звено, въпреки че е със симптоматика, обясни адвокатът.

Тя допълни, че продължава да получава сигнали за множество нередности в здравната система относно приема на пациентите. До мен достигат и сигнали, че особено в провинцията, все още има липса на защитни облекла, каза адвокат Петрова.