Управляващите предлагат специален прокурор да разследва главния
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Декември 2020 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Управляващите предлагат специален прокурор да разследва главния

/КРОСС/ ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат да има специален прокурор, който ще може да разследва главния прокурор. Това ще стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които управляващите внесоха в деловодството на парламента.

Обвинител, разследващ главния прокурор, искат коалиционните партньори, като процедурата следва да започне в кратки срокове или до три месеца след влизането в сила на промените.

Право да предлагат такъв ще имат минимум шестима членове на прокурорската колегия на ВСС, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ, а самият избор ще се прави от пленума на ВСС. На какво ще трябва да отговаря разследващият прокурор:

"Лице, което ще има стаж съгласно изискванията на Закона за съдебната власт или минимум 12 години магистратски стаж във ВКС, ВАС, Върховна прокуратура. Да има придобит статут на несменяемост, да бъде с високи професионални, нравствени и морални качества. Да има комплексна положителна оценка много добра от последното си атестиране".

Законодателната инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" била отговор на доклада на ЕК за върховенството на закона и на препоръките в становището на Венецианската комисия:

"В посока да отговори на всичките препоръки, които се получиха и да се съобразим, разбира се с тълкувателното решение на Конституционния съд", обясни Красимир Ципов от ГЕРБ.