Мистерията с тайнствените монолити
Секция: Наука
03 Декември 2020 18:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мистерията с тайнствените монолити

/КРОСС/ Нов мистериозен монолит, трети поред след подобни в Юта и Румъния, се появи на планетата. Този път той е в Калифорния, на върха на планината Пайн, съобщава "Гардиан".

Това се случва само седмица след като подобен обект се появи в пустинята Юта, разпалвайки въображението на хората по света, преди да бъде премахнат тайно от туристически служители с цел опазване на околностите от тълпи.

Медиите в близкия град Атаксадеро, на централното крайбрежие на Калифорния, съобщиха за новия монолит, след което десетки туристи се стекоха, за видят тайнствения обект.

Тристранният обелиск е направен от неръждаема стомана, висок е повече от 3 метра и е широк 45 сантиметра. Обектът е заварен на всеки ъгъл с нитове, прикрепящи страничните панели към вероятно стоманена рамка вътре.

"За разлика от събрата си от Юта, който беше здраво монтиран в скалите, където беше открит, монолитът от Аскадеро е малко разклатен и е възможно да бъде изваден", пише вестник "Аскадеро Нюз".

Монолитът в Юта беше забелязан за първи път на 18 ноември от държавни служители с хеликоптери, помагащи на биолозите от дивата природа да преброяват овцете от въздуха. Лъскавият триъгълен стълб, който излизаше на около 3,5 метра от червените скали в южната част на Юта и очевидно изработен от неръждаема стомана, бързо привлече стотици любопитни зрители към своето местоположение, а славата му се разпространи по целия свят.

Мнозина отбелязаха сходството на обекта със странните извънземни монолити, предизвикали огромни скокове в човешкия прогрес в класическия научно-фантастичен филм на Кубрик „2001: Космическа одисея". Други отбелязаха откритието му като знаково през бурната година, в която светът беше обхванат от пандемията Covid-19, и оптимистично спекулираха, че може да има изцяло различна функция. „Това е бутон за „изтриване" на 2020 г. Може ли някой да го натисне бързо?" пошегува се потребител на Инстаграм. Някои наблюдатели забелязаха прилика на обекта с авангардното изкуство на Джон МакКракън, американски художник, живял известно време в близкото Ню Мексико и починал през 2011 г.

Създателят му остава загадка, макар и обект на много спекулации. Както и самоличността на премахналите го, след като очевидци заснеха миналия петък вечерта група от четирима мъже, които според съобщенията са "тръгнали с парчета от него", като един от тях е казал: "Не оставяйте следи", според "Ню Йорк Таймс".

Монолитът от Аскадеро не е първото копие на оригинала в Юта. На фона на нарастващото международно внимание към мистерията, подобна структура се появи и в планините на Румъния. Изображения на четириметровия метален предмет бяха публикувани за първи път миналата седмица от местните новинарски агенции в района на Нямц. Но подобно на първообраза си, и този тайнствен монолит изчезна на 30 ноември, също толкова мистериозно, колкото се появи.