Анастас Попдимитров, БСП: Културните дейци пострадаха в кризата заради липсата на отношение от държавата
Секция: ПОЛИТИКА
04 Декември 2020 09:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анастас Попдимитров, БСП: Културните дейци пострадаха в кризата заради липсата на отношение от държавата

Увеличението на културния бюджет няма да отиде при хората на изкуството, смята депутатът от левицата
 
/КРОСС/ „В европейските парламентарни държави министър-председателите постоянно са в парламента и в диалог с опозицията обсъждат мерките, които трябва да се приемат и разходите, които трябва да се направят. В България е живо приключение да поканиш премиера Борисов в Народното събрание в парламента - той от една година не е идвал", така народният представител от ПГ на "БСП за България" Анастас Попдимитров коментира пред България On Air отхвърленото от парламентарното мнозинство предложение на левицата да бъде изслушан премиерът Борисов по темата с ковид ваксините.
"Днес в парламента влезе едно решение, с което той да даде мандат на правителството да води преговори и да подписва договори за внос на ваксини. А всичко това вече е свършено - преговорите минаха и договорите са сключени. България ще внася четири ваксини за Covid-19. Но аз искам да попитам, защо не се обсъжда българската ваксина, която е на самия финал, както са и другите ваксини? На този въпрос и на много други можеше да даде отговор Борисов, но на негово място дойде здравният министър, който не даде отговор на нито един наш въпрос. И няма как да го направи, защото не той е човекът, който е водил преговори с Брюксел и не той е човекът, който е подписал договорите за тези ваксини", каза още социалистът.
Попдимитров припомни, че в парламента управляващото мнозинство е отхвърлило предложението на БСП ваксините да са безплатни и доброволни. "Те сега казват, че ще бъдат, но защото тогава отхвърлиха нашето предложение това да бъде прикрепено към гласуваното решение? Няма да е за първи път да обещават нещо сутринта, а след обяд да твърдят нещо съвсем друго", усъмни се депутатът от левицата.
Като човек на изкуството и директор на театър, той коментира приетия наскоро бюджет на Министерството на културата: "Бюджетът за култура на държавата е увеличен с 10%, което е увеличението за работните заплати. Само че една голяма част от работещите в областта на културата не са на твърда заплата и  затова това увеличение няма да се отрази на доходите им, а ще бъде преразпределено - където прецени министърът".
По думите на депутата от левицата безидейната политика на държавата в областта на културата е проличала и при антикризисните мерки за хора със свободни професии.
"В Европа по време на пандемията самоосигуряващите се свободни творци не излязоха от домовете си, каквато беше целта на мерките, а получиха безвъзмездна финансова помощ по банковите си сметки. В България им се предложиха едни кредити, на чиито сложни изисквания на всичкото отгоре много малка част от хората отговарят",  изрази възмущението си в ефира на България On Air Анастас Попдимитров.