ДКЦ „Софиямед“ -Люлин вече с експресен PCR тест за COVID-19
Секция: Здраве
04 Декември 2020 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 ДКЦ „Софиямед“ -Люлин вече с експресен PCR тест за COVID-19

/КРОСС/ ДКЦ „Софиямед"-Люлин вече предлага възможност за тестване на пациенти суспектни за ковид инфекция и с експресен PCR тест.

Лечебното заведение до този момент осъществяваше PCR тестове със стандартен срок на изследване на пробата до 36ч., а от 7декември(понеделник) вече и по бърз метод с резултат според технологичната натовареност от 1 до 4часа.

Лабораторията по вирусология на Университетски медицински комплекс „Софиямед", която е сертифицирана като потвърждаваща при изследване на пациенти с COVID-19, разполага с последно поколение апаратура за молекулярни изследвания. Платформата позволява провеждане на т. нар. ускорено изследване за наличие на коронавирусна РНК посредством RT-PCR метод.

Апаратурата, която стартира работа преди няколко месеца в ДКЦ „Софиямед" БЛОК1 (бул.Г.М.Димитров 16), а вече и в ДКЦ „Софиямед"-Люлин, се нарича „iPonatic" и е производство на водещата, световно известна китайска компания „Sansure Biotech".

Новата платформа ще бъде използвана и в ДКЦ „Софиямед"-Люлин, както за по-бързо получаване на резултати при суспектни пациенти, които се приемат за лечение в болница „Софиямед", така и за тестване на амбулаторни лица. Фирмата вносител изтъква, че водещата световна роля на „Sansure Biotech" се доказва и от дела им от цели 40% на китайският пазар в този сегмент. Редица лаборатории в Китай са снабдени именно с тази апаратура и благодарение на нея тестването за коронавируси на населението се извършва по много по-бърз начин.

Изследване то чрез експресен PCR метод в ДКЦ „Софиямед" - Люлин се извършва с предварително записване на час от понеделник до петък на тел. 02 465 0003 или онлайн през системата на www.Superdoc.bg - https://superdoc.bg/lekar/ekspresen-RT-PCR-test-za-koronavirus