22% по-малко са били обявите за работа през ноември
Секция: ИКОНОМИКА
04 Декември 2020 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
22% по-малко са били обявите за работа през ноември

/КРОСС/ От актуалния месечен анализ на JobTiger за динамиката в броя на публикуваните обяви за работа във водещите сайтове у нас става ясно, че предложенията през ноември са били с 22% по-малко от тези през октомври и с цели 39% по-малко в сравнение с ноември 2019 г.

След обнадеждаващите данни за пазара на труда от август и особено от септември, когато новите предложения на работодателите почти бяха достигнали нивата си от преди пандемията (разликата беше 7%), през последните два месеца тенденцията е на траен спад. Анализът за ноември показва, че броят на обявите е намалявал осезаемо с всеки изминал ден. Резултатът е 36% по-малко предложения през изминалия месец спрямо нивата от февруари, т.е. преди официалното обявяване на пандемията от коронавирус. Засега най-осезаем остава спадът в предложенията за работа, регистриран през март месец - 51%.

Негативната тенденция вече засяга всички сектори.

За първи път от началото на коронакризата у нас се отчита спад на публикуваните обяви във всички отрасли, дори и в традиционно процъфтяващата ИТ-индустрия.

Според анализа на компанията за комплексни HR услуги JobTiger, най-засегнат продължава да е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство" - с повече от двоен спад (-56%) на обявите, следван от секторите „Търговия и продажби" (-27%) и „Логистика/ транспорт" (-25%). При останалите отрасли намалението е както следва: „Административни дейности" - 20%, „Строителство" - 18%, „Счетоводство, одит, финанси" - 18%, „Здравеопазване/ фармация" -15%, „Производство" - 14% и „Маркетинг" - 8%.

За разлика от месец октомври, в който единствено в сектор „IT" се наблюдаваше ръст на предлагането на работа, през ноември и в този отрасъл има спад (-1%).

Подобно на предходните месеци, въпреки значителния спад, секторът „Търговия и продажби" е с най-голям дял от новите предложения за работа (20% от всички обяви), следван от „Производство" (17%) и „IT" (16%). Секторът „Административни дейности" изпреварва с 1% предложенията в отрасъл „Логистика /транспорт", като съответно тези браншове са със спад от 10% и 9%.

Във всеки от водещите областни градове броят на предложенията е намалял с приблизително една пета: София (-22%), Пловдив (-24%), Варна (-22%), Бургас (19%), Русе (-19%) и Стара Загора (-20%).

Дяловото разпределение на обявите в тези градове през ноември се запазва същото като през октомври, като предложенията за София представляват почти половината от предлагането за страната (47%).

Очакванията са за продължаване на негативната тенденция на пазара на труда и през последния месец на 2020 г. Екипът на JobТiger ще продължи да следи и отразява измененията в публикуваните обяви за работа.