Прокуратурата е проверила 22 институции за хора с психични разстройства
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Декември 2020 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата е проверила 22 институции за хора с психични разстройства

/КРОСС/ 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост са били проверени в периода от 26 октомври до 20 ноември по разпореждане на Върховната административна прокуратурата. От държавното обвинение уточняват, че проверките са след сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции.

Сигналът е от август и е изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. В него се твърди за нередности в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в село Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Самуил.

В сигнала се говори за насилие от страна на персонала върху потребителите и между самите потребителите; за обособени изолаторни помещения, в които болни са затваряни насилствено; за лоша хигиена и за прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

Проверките, разпоредени от държавното обвинение, са извършени съвместно със социалното министерство и Агенцията за качеството на социалните услуги.

От обратната информация, върната във Върховната административна прокуратура, става ясно, че предстои изготвянето на Планове за закриване на домовете в Куделин и в Говежда, а след това и втори План за действие за периода 2022-2027 година за закриването на всичките 28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост с държавно финансиране, информират от държавното обвинение.

В Куделин са изненадани от резултатите на проверката и нямат яснота къде ще бъдат преместени 97-те настанени в дома, посочи директорът Мариела Колева.

„Много проверки са минали и не сме имали сериозни нарушения в констативните протоколи".