Протестно автошествие с 20 км/час задръсти "Цариградско шосе"
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Декември 2020 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестно автошествие с 20 км/час задръсти "Цариградско шосе"

В 149-ия ден от антиправравтиелствени протести автошествие тръгна от БНБ в посока парк-музей "Врана" по "Цариградско шосе" малко след 15.30 часа. Проявата е организирана от "Отровното трио".За шествието пристигнаха десетки автомобили. Те се събраха пред БНБ, откъдето тръгнаха по маршрут "Софийски университет", Орлов мост, бул. "Цариградско шосе", парк-музей "Врана" и обратно.

Антиправителството шествие идва на фона на вече 149 дни протести с искане на оставката на правителството и главния прокурор. Те настояват за предсрочни избори и гарантиране независимостта на съдебната власт. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция.

Това е второто автошествие, организирано от протестиращите, които излязоха на улицата в началото на месец юли:

"Протестите промениха своята форма. Те не са приключили. Правим такива автошествия, за да спазваме противоепидемиологичните мерки, защото виждаме, че ситуацията в държавата е доста сложна с коронавируса. Днес отново ще караме този път в друг маршрут - до двореца "Врана", с 20 километра в час, с надути клаксони, за да не може да продължава да си мисли правителството, че ние сме спрели с протестите".

"Нищо по-различно от целта, която поставихме в първия ден на протеста: двете оставки, честни избори. Това е".

"Тръгваме от мястото на първия лагер, който беше пред входа на Министерски съвет. Минаваме покрай втория лагер, който беше до университета, третият е "Орлов мост", продължаваме до царствените покои, които слава Богу, за Борисов не се намират във "Врана", и ще направим обратен завой."

Това заявиха участници в проведеното антиправителствено автошествие.

Вчера антиправителственият протест се фокусира върху дипломатически мисии. След това демонстрантите преминаха пред резиденцията на американския посланик Херо Мустафа. Те ѝ отправиха покана за участие в общонационалния протест в събота, когато ще е 150-ият ден на демонстрации срещу правителството и главния прокурор.

По време на планираното Велико народно събрание на 5 декември се предвижда затваряне на улици и блокиране на ключови кръстовища. От Отровното трио призовахаа към масовост на демонстрацията, като посочват, че това е бунт на свободните хора за защита свободата, за достойнство и за справедливост.

Междувременно редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в "мъртвата точка" на ЕНП. Такава статия излезе и днес в престижното издание "Financial Times".