Здравният министър е готов да разпише заповед за отваряне на детските градини и яслите
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Декември 2020 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравният министър е готов да разпише заповед за отваряне на детските градини и яслите

/КРОСС/ Детските градини и яслите може да заработят още в понеделник. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е готов да разпише заповед за отваряне им, ако данните за разпространението на коронавируса у нас продължат в сегашните граници.

След въвеждане на по-строгите мерки вече се наблюдава тенденция за намаляване на новозаболелите и тенденция за намаляване на натиска към лечебните заведения, отчете министърът.

"Днес също имаме данни, които ни навеждат в посока, че това може да се случи. До края на тази седмица ако така вървят тенденциите, те от понеделник ще отворят", заяви проф. Ангелов. По-рано днес и Йорданка Фандъкова съобщи, че Столична община има готовност от 14 декември детските градини и ясли отново да отворят врати.

По думите на здравният министър, ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък той ще подпише заповед за яслите и детските градини, но без училищата.

Продължава да се обсъжда приравняването на антигенните и PCR тестовете. "Работим по този въпрос. Почти всички експерти надделяват позициите в тази посока. Очаквам да ми дадат категорично становище най-късно другата седмица и след това да има мой акт, с който да го направим. Няма категорично становище на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестовете. Има препоръка, която казва, че в големи колективи може да се използва за скрининг и съответно да се потвърждава с PCR тест", поясни министърът.

Какъв е ефектът от последно въведените по-строги мерки министърът обеща да отчете в детайли в четвъртък. "Тогава ще имаме събрана цялата информация. Забелязва се известна тенденция за намаляване на новозаболелите и тенденция за намаляване на натиска към лечебните заведения", съобщи проф. Ангелов.