Хакери са получили достъп до данни за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех"
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Декември 2020 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хакери са получили достъп до данни за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех"

/КРОСС/ Хакерите, извършили кибератака срещу Агенцията по лекарствата на ЕС (EMA), са получили достъп до някои документи за ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер" и "Байонтех"се казва в изявление на втората компания.

Вчера Европейската агенция по лекарствата обяви, че е била подложена на кибератака.

"Ние бяхме информирани от Европейската агенция по лекарствата (EMA), че е била подложена на кибератака и че е получен незаконен достъп до някои документи, свързани с нормативното представяне на кандидата за ваксина "Пфайзер" и "Байонтех" BNT162b2, които са били съхранявани на сървъра на EMA", се казва в изявлението.

"Понастоящем очакваме допълнителна информация и ще отговорим адекватно и в съответствие със законодателството на ЕС", допълват компаниите.

Агенцията на ЕС по лекарствата, свързани с пандемията от коронавируса, е органът, отговорен за проучването на данните по тестването на новосъздадени коронавирусни ваксини в ЕС. Тя също предоставя своите становища относно изследваните лекарства и препоръките за използването им на вътрешния пазар на Съюза.

През ноември германската компания "Байонтех" и американският фармацевтичен гигант "Пфайзер" обявиха успешна трета фаза от клинични изпитвания на собствена ваксина, показала около 95% ефективност в предотвратяването на инфекция с COVID-19.

Това не е първият път, когато информация, свързана с коронавирусни ваксини, е обект на киберпрестъпници. Миналия месец "Майкрософт" заяви, че е засякла опити на подкрепяни от държавите им руски и севернокорейски хакери да откраднат ценни данни от водещи фармацевтични компании и изследователи на ваксини. Според "Майкрософт" повечето от целите - разположени в Канада, Франция, Индия, Южна Корея и Съединените щати - са били "пряко ангажирани с изследване на ваксини и лечение на COVID-19".