Подкрепата за ЕС в България е на най-ниско ниво от 2007 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Декември 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подкрепата за ЕС в България е на най-ниско ниво от 2007 г.

/КРОСС/ 41% от българите възприемат либералната демокрация като заплаха за идентичността им, сочи проучване на ЦИД

В българското общество нарастват негативните отношения към евроатлантическите институции и ценности. Това става ясно от проучването „Тенденции 2020" на словашката организация GLOBSEC и българския Център за изследване на демокрацията (ЦИД). Проучването се базира на оценки на общественото мнение в девет държави от Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

По-голямата част от българите продължават да одобряват членството на страната в Европейския съюз и НАТО и подкрепят демокрацията като предпочитана форма на управление. Забелязва се обаче негативно отношение специално към понятието „либерална демокрация" - 41% я възприемат като заплаха за идентичността им, а много от тях са на мнение, че ЕС диктува прекомерно политиката на държавата.

„Българите започват да прехвърлят вината за отстъплението от демократичните норми и неефективността на демократичните институции в страната върху ЕС, който според мнозина оказва безмълвна подкрепа към управляващия, корумпиран елит. Като резултат, подкрепата за ЕС в България е спаднала с 13% - до 65%, което е най-ниското ниво на одобрение за членството в ЕС от присъединяването на страната през 2007 г.", коментира Мартин Владимиров от ЦИД.