168 л/кв.м се изсипаха в Златоград, валежите продължават и следобед
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Декември 2020 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 168 л/кв.м се изсипаха в Златоград, валежите продължават и следобед

/КРОСС/ Оправдават се предупрежденията за значителни валежи днес. В Златоград са паднали внушителните 168 л/кв.м. До 11 ч. в Кърджали са измерени 41, в много райони - около 30.

В следобедните часове ще остане облачно с валежи от дъжд, значителни на много места, отново главно в Южна България. В Северозападна България и в източните райони валежите временно ще спрат. В Източна България ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър.

През нощта валежите ще продължат. Предупреждение от първа степен, код жълто, за значителни количества е в сила в Централна България.

Вятърът ще отслабне, само в източните райони ще е умерен. Минималните температури ще са от 1° до 6°. В сутрешните часове в равнините и низините отново ще се образуват мъгли.

Утре, още преди обяд, в повечето райони преваляванията ще спрат, най-късно в Североизточна България. Облачността ще остане предимно значителна, но ще има и по-съществени временни разкъсвания.

Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е слаб, в Източна България - до умерен. Максималните температури ще са между 8° и 13°.

Вечерта от югозапад облачността отново ще се увеличи, а през нощта срещу събота ще ще започнат нови валежи.

В планините в сутрешните часове облачността ще е все още значителна, на места ще е и мъгливо. Ще има предимно слаби валежи от дъжд, над около 1500 метра - от сняг. До обяд преваляванията навсякъде ще спрат, а облачността временно ще се разкъса и намалее. След обяд от югозапад ще започне ново увеличение на облачността. Вятърът ще отслабва и ще се ориентира от запад-югозапад, ще е умерен до силен.

През почивните дни дъжд ще вали на много места в страната, над 1200 м сняг, като по-значителни ще са количествата в Централна и в Източна България. Ще остане сравнително топло за средата на декември, особено в Източна България. Ще продължи да вали и в понеделник. Очаква се и захлаждане. Във вторник валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса до слънчево.