ЕС призова Китай да освободи всички задържани журналисти
Секция: СВЯТ
13 Декември 2020 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС призова Китай да освободи всички задържани журналисти

/КРОСС/ Европейският съюз призова Китай да освободи всички журналисти, задържани във връзка с работата им, след като по-рано тази седмица беше задържана журналистка на медията Блумбърг нюз, предаде Франс прес.

Хачжъ Фан беше отведена от апартамента си от агенти от службите за сигурност в понеделник. Агенцията съобщи, че е получила в четвъртък потвърждение за ареста й по подозрение в "дейности, поставящи под заплаха националната сигурност", обвинение, което може да доведе до дългогодишна присъда.

"Всички лица, арестувани и задържани във връзка с дейността им като журналисти, трябва да бъдат освободени незабавно", се казва в публикувано снощи изявление на говорител на ЕС. В него се напомня, че "други журналисти или китайски граждани, които изчезнаха тази година или бяха арестувани или преследвани за отразяване" на събитията.

"Очакваме от китайските власти, че те ще й дадат медицинска помощ, ако такава е необходима, достъп до избран от нея адвокат и възможност да се свърже със семейството си", се казва още в изявлението по повод ареста на Фан.

Китайското външно министерство, натоварено с наблюдение на чуждите медии, беше съобщило, че тя е подложена на преследване съобразно закона. Китайските граждани имат право да работят само като "помощници на редакцията" за чуждите медии в Китай, но не и да правят репортажи, припомня АФП.