Коронавирусът е почти три пъти по-смъртоносен от грипа
Секция: Наука
18 Декември 2020 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронавирусът е почти три пъти по-смъртоносен от грипа

/КРОСС/ Приблизително една година след началото на пандемията е ясно, че новият коронавирус е по-смъртоносен от сезонния грип, сочи френско проучване.

Изследването, използващо френски национални данни и публикувано в списанието „The Lancet Respiratory Medicine", подчертава повишената тежест на заболяването при хората, заразени с COVID-19.

Изследователите сравняват данните за 89 530 пациенти, хоспитализирани с коронавирус през март и април тази година, с 45 819 пациенти, хоспитализирани със сезонен грип между декември 2018 г. и края на февруари 2019 г.

Около 16,9% от пациентите с COVID-19 са починали по време на периода на проучването - по време на опустошителната първа вълна в цяла Европа, когато лекарите са имали малко лекарствени средства за тежко болни хора.

Катрин Куантен, професор в Университетската болница в Дижон и френския национален здравен институт INSERM, който съвместно ръководи проучването, заяви, че разликата в смъртността е "особено поразителна", като се има предвид, че сезонът на грип 2018/19 е най-смъртоносният, на който Франция е свидетел от пет години.

Авторите на проучването отбелязват, че разликата в броя на хоспитализациите - при които са били наблюдавани два пъти повече хора, приети с COVID-19, отколкото с грип - може да се обясни отчасти със съществуващия имунитет срещу грипа - било поради предишна инфекция или ваксинация.

Изследователите установиха, че повече пациенти с коронавирус са се нуждаели от интензивно лечение - 16,3% в сравнение с 10,8% при заразяване със сезонен грип, а средният престой в интензивно отделение е близо два пъти по-дълъг (15 дни в сравнение с 8 дни).