Епидемиолог: Жените изграждат по-добър имунитет след COVID
Секция: Анализи
19 Декември 2020 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Епидемиолог: Жените изграждат по-добър имунитет след COVID

/КРОСС/ "За имунитета след преболедуване на COVID има доста фактори. Оказа се, че жените изграждат по-добър имунитет. Има значение тежестта на протичане на заболяването, по-дълъг и траен имунитет имат тези, които са боледували тежко. Нещата са комплексни, има доста въпросителни, на които се надяваме скоро да имаме отговор". Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова в „Събуди се" по NOVA.

„Различни учени доказаха, че първоначалният вирус COVID-19, дошъл в Европа, мутира. Той стана по-лесен за разпространение по въздушно-капков механизъм и се адаптира по начин, по който навлиза в човешките клетки по-лесно", каза още тя.

„Относно информационната РНК ваксина, която ще накара нашите клетки да синтезират част от този протеин, който не позволява на вируса да навлиза в човешките клетки, това на този етап няма да окаже влияние върху ефективността на новата ваксина, тъй като промяната е само в една аминокиселина", каза още тя.

И допълни: „Дори по-нататък да има и други мутации, самата технология на информационните РНК ваксини е такава, че позволява тя да бъда променяна и отново ваксината да бъде ефективна."

Източник: NOVA