Колко ще ни струва празничната трапеза?
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Декември 2020 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко ще ни струва празничната трапеза?

/КРОСС/ Колко ще ни струва празничната трапеза в една много особена година, минала под знака на пандемията от коронавирус - отговорът в рубриката „Чети етикета“. Eкип на bTV направи специално проучване за това как се променят цените от производителя до крайния потребител и какви са цените на дребно за две от найтрадиционните стоки за българската трапеза - олио и хляб.

Поскъпнаха ли храните и с колко?

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показва, че по отношение на плодовете и зеленчуците единствено при оранжерийните домати има поскъпване с 15%. При останалите – краставици, картофи, лук, банани и лимони – се наблюдава поевтиняване.

При цените на основните хранителни продукти обаче на годишна база се наблюдава поскъпване. Рекордьор е олиото, като цената му е с 28% нагоре. Оризът е поскъпнал със 17%, сиренето – с 14%, каймата – с 11%, а брашното – с 9%.

При свинското месо и маслото пък се отчита поевтиняване – съответно с 16% и 15%. А ето и как се променя цената на потребителската кошница за 27 продукта през годините. Докато през 2016 г. тя е била 66 лв., то тази цената вече е 75 лв. Мнението на клиенти И търговци, и клиенти във Враца смятат, че коронавирусът не е повлиял чувствително на цените. В един от магазините за месо дори е поевтиняло.

В Шумен цените на основните храни са се променили, пресмятат клиенти. През последните месеци повишението, особено при олиото, е значително, като за някои марки то е с около 20%. Поскъпване се забелязва и при тестените продукти, но не толкова при хляба, успокояват търговците.

В Бургас цената на олиото също отчита скок през последните месеци, докато хлябът се търгува на нивата от миналата година. Потребителите от своя страна изискват по-добро качество срещу по-високата цена. В годината на COVID пандемия храните поскъпват, макар и с бавни темпове, убедени са част от клиентите. Официалните данни на статистиката за цените на едро показват, че празничната ни трапеза няма да бъде по-скъпа тази година.

Мнението на експерти

„Към края на миналата година наблюдавахме един темп на нарастване и в световен мащаб, и в България на цените на храните.

В момента имаме един темп на намаляване у нас, може би заради по-ниското търсене. Втората вълна на епидемията насочи вниманието към здравния проблем на нещата, а не към пазаруването. През първата вълна наблюдавахме точно обратния процес“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той е на мнение, че няма драстични поскъпвания на продуктите, а по-скоро пазарът се задържа. „Повече от три-четири години наблюдавахме по-високи равнища на цените във Варна. Много зависи от продуктите. По правило брашното в Добрич и Враца е найевтино. Същото е и в районите, където се произвежда много олио – там те са найниски“, коментира Иванов.

Прави впечатление, че в Благоевград и Бургас много често има завишени цени по отношение на някои продукти спрямо София и Пловдив, например, при положение че разходите за логистиката са едни и същи, допълни той.