/КРОСС/ Колко ще ни струва празничната трапеза в една много особена година, минала под знака на пандемията от коронавирус - отговорът в рубриката „Чети етикета“. Eкип на bTV направи специално проучване за това как се променят цените от производителя до крайния потребител и какви са цените на дребно за две от найтрадиционните стоки за българската трапеза - олио и хляб.
Поскъпнаха ли храните и с колко?
Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показва, че по отношение на плодовете и зеленчуците единствено при оранжерийните домати има поскъпване с 15%. При останалите – краставици, картофи, лук, банани и лимони – се наблюдава поевтиняване.
При цените на основните хранителни продукти обаче на годишна база се наблюдава поскъпване. Рекордьор е олиото, като цената му е с 28% нагоре. Оризът е поскъпнал със 17%, сиренето – с 14%, каймата – с 11%, а брашното – с 9%.
При свинското месо и маслото пък се отчита поевтиняване – съответно с 16% и 15%. А ето и как се променя цената на потребителската кошница за 27 продукта през годините. Докато през 2016 г. тя е била 66 лв., то тази цената вече е 75 лв. Мнението на клиенти И търговци, и клиенти във Враца смятат, че коронавирусът не е повлиял чувствително на цените. В един от магазините за месо дори е поевтиняло.
В Шумен цените на основните храни са се променили, пресмятат клиенти. През последните месеци повишението, особено при олиото, е значително, като за някои марки то е с около 20%. Поскъпване се забелязва и при тестените продукти, но не толкова при хляба, успокояват търговците.
В Бургас цената на олиото също отчита скок през последните месеци, докато хлябът се търгува на нивата от миналата година. Потребителите от своя страна изискват по-добро качество срещу по-високата цена. В годината на COVID пандемия храните поскъпват, макар и с бавни темпове, убедени са част от клиентите. Официалните данни на статистиката за цените на едро показват, че празничната ни трапеза няма да бъде по-скъпа тази година.
Мнението на експерти
„Към края на миналата година наблюдавахме един темп на нарастване и в световен мащаб, и в България на цените на храните.
В момента имаме един темп на намаляване у нас, може би заради по-ниското търсене. Втората вълна на епидемията насочи вниманието към здравния проблем на нещата, а не към пазаруването. През първата вълна наблюдавахме точно обратния процес“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той е на мнение, че няма драстични поскъпвания на продуктите, а по-скоро пазарът се задържа. „Повече от три-четири години наблюдавахме по-високи равнища на цените във Варна. Много зависи от продуктите. По правило брашното в Добрич и Враца е найевтино. Същото е и в районите, където се произвежда много олио – там те са найниски“, коментира Иванов.
Прави впечатление, че в Благоевград и Бургас много често има завишени цени по отношение на някои продукти спрямо София и Пловдив, например, при положение че разходите за логистиката са едни и същи, допълни той.