Реставрират с евросредства Кремиковският манастир и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас
Секция: Православие
23 Декември 2020 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Реставрират с евросредства Кремиковският манастир и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас

/КРОСС/ Религиозни храмове в цялата страната се реставрират с евросредства и така освен че се връща старият им блясък, те се съхраняват за поколенията и стават по-привлекателни за поклонници и туристи. Сред знаковите обекти, по които в момента се работи, са Кремиковският манастир и църквата „Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас. Сградата на синагогата във Видин пък ще бъде преобразена в културен център, в който ще има и място за ритуали на еврейската общност. Инвестициите в тях са от Оперативна програма „Региони в растеж" и други управлявани от МРРБ програми.

След строително-ремонтните и консервационни дейности в един от най-старите храмове - Кремиковският манастир „Св. Вмчк. Георги Победоносец", той ще се превърне в духовен център на Софийска област. В манастира ще се направи ремонт на покрива и дренаж на намиращата се в двора му средновековна църква „Свети Георги", в която се пазят едни от най-старите стенописи в Европа. Ще се извърши също социализация на археологическите разкопки в района на светата обител. Ще се изгради северно манастирско крило, в което ще има информационен център „Софийска Света гора", музейна експозиция с интерактивно оборудване, представящо 40-те средновековни манастира около София, магерница за 100 души, параклис и камбанария. Проектът включва и обособяване на манастирски работилници, които ще са отворени за посетители. Ще се обособят и ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. Планирани са и помещения за летни ученически лагери, на които с младежите да се провеждат беседи по вероучение, музика и изкуство, както и нови монашески килии, стаи за нощувка и др.

В момента се обновява и се осигурява достъпност на църквата „Св. Архангел Михаил" в град Рила, строена през 12 век и обявена за паметник на културата с национално значение. По друг проект там вече е извършена частична реконструкция на стенописите.

В Бургас се извършва фасадна консервация и реставрация на сградата на храм „Св. Св. Кирил и Методий". Каменните ѝ повърхности се почистват от наслоени атмосферни замърсявания и реставрират. Декоративни елементи, първоначалният релеф и визия на фасадата ще бъдат възстановени.

Реставрират се в момента и църквите „Св. Петка" и „Св. Георги" в Русе. Вече са направени реставрация и консервация на руините на църквата „Света Богородица" в с. Осиковица, община Правец.

Един от символите на Видин - синагогата, от бивш еврейски молитвен дом ще се превърне в културен център и ще носи името на големия художник Жул Паскин. Сградата на втората по големина синагога в страната е построена през 1894 г. Тя ще бъде реставрирана в оригиналния ѝ вид, в който е била до 1950 г., за да се превърне в многофункционална зала за различни културни събития, изложби, концерти, конференции и др.

През последните години бяха ремонтирани и други храмове, сред които „Св. Йоан Кръстител" и „Св. Параскева" в Несебър, църквата „Св. Георги" в Арбанаси и др.