Кампанията на Крум Дончев върна у дома големия художник Галилей Симеонов
Секция: ПОЛИТИКА
27 Декември 2020 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кампанията на Крум Дончев върна у дома големия художник Галилей Симеонов

/КРОСС/ Домът на големия български художник Галилей Симеонов, един от последните живи класици на изобразителното изкуство в България, бе възстановен след дарителска кампания, инициирана от члена на Националния съвет на БСП Крум Дончев. Творецът, който е ученик на несравнимия живописец Илия Бешков, бе открит да живее на улицата в каруца, а къщата му бе останала без ток и нормални условия за живот.
В кампанията, организирана от Дончев съвместно с Bulgaria official, се включиха над 1 200 дарители, бяха събрани повече от 20 000 лева.

Днес разрушената къща отново е уютен дом на художника, нарисувал най-хубавите портрети на Васил Левски.
По време на акцията на Крум Дончев бе поставен нов водопровод, изградена нова електрическа инсталация на къщата, покривът е изцяло сменен, поставена е изолация на цялата сграда, изградени са нови настилки и нова баня. Домът вече изцяло е обзаведен и оборудван с мебели и техника - печки, хладилник, телевизор и всички нужни за нормален живот уреди.

На големия художник са осигурени и принадлежности за рисуване - статив, пана, четки и бои.
"Хората, които са ни отгледали и възпитали, хората, които са се борили за тази страна, за нейните деца и за нейните ценности, култура и морал, заслужават да имат достоен живот!", категоричен е за направеното добро Крум Дончев.