Терапия с наночастици "изпича" раковите клетки
Секция: Наука
29 Декември 2020 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Терапия с наночастици "изпича" раковите клетки

/КРОСС/ Терапия, използваща магнитни наночастици, които нагряват раковите клетки до температура над 40 градуса по Целзий, като в същото време доставя лекарства, се оказва много ефикасна, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Проникването в туморните клетки и въздействието на магнитното поле ги кара да се нагряват. Това прави тези образувания по-податливи на химиолекарствата, пренасяни от наночастиците. Тази терапия се оказа с една трета по-ефективна, сравнена с досегашните. При нея туморните клетки се "изпичат". Лекарите прилагат на пациента силно външно магнитно поле. Това кара наночастиците да се активират и да се нагряват в проникнатите от тях туморни клетки. Тези нанесени поражения правят така, че химиотерапията става с 34 процента по-ефективна при лечението на рака.

Засега методът е бил тестван само в лабораторни условия, но неговото обнадеждаващо действие в скоро време ще бъде изпробвано и при хората. При направените опити успешно са били третирани клетки от рак на гърдата, от рак на мозъка и рак на простатата при лабораторни животни. Често използваното лекарство доксорубицин е било приложено чрез магнитните наночастици. Тази комбинация е убила 98% от туморните клетки в мозъка за 48 часа. Без наночастиците, лекарството е убило 73 процента от тях.

Разработката е дело на екипа на проф. Нгуен Тан от лондонския Юнивърсити колидж.