Софийският планетариум "Андромеда" трябва да е готов до май
Секция: Наука
29 Декември 2020 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийският планетариум "Андромеда" трябва да е готов до май

/КРОСС/ На 1 юли тази година започна работата по първия софийски планетариум "Андромеда". Автор на идеята и движеща сила на проекта е инженер физикът Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", управител е на Експериментално конструкторско бюро "Фотоника". Той печели конкурса "Предприемач в науката", организиран от Фондация "Карол знание", а наградата му носи и първоначалния капитал.

Има известно забавяне в работата по планетариума заради проблеми с доставките, заради разпространението на коронавируса, но няма сериозни технически проблеми, увери Недислав Веселинов пред Радио София. Планетариумът ще е от съвременен тип, изгражда се по съвременна технология и с композитни материали. Разбира се ще бъде изцяло дигитализиран, а куполът му ще бъде с диаметър 5 метра. Ще работят две проекционни системи, като по този начин ще бъдат разширени възможностите и вероятно ще може да се реализира дори 3D проектиране. Проектирането на филма ще създава усещането за реално "потъване" в космоса.

Предвижда се да бъдат организирани астрономически кръжоци, в които младите хора сами ще могат да създават свои филми в сферата на астрономията. Ще бъде извършвана професионална подготовка на бъдещите кадри в тази област.

Идеята за създаване на съвременен планетариум среща подкрепа от различни части инвеститори, а една от големите авиокомпании дори предоставя свой цех и част от оборудването в полза на проекта. Така се стига до четирикратно увеличение на бюджета на първоначалния проект, което ще позволи той да бъде подобрен допълнително.

Надеждата на автора на идеята и проекта е работата да завърши през пролетта на 2021 година и още през месец май планетариумът да отвори врати. Планирана е и система за очистване на въздуха с ултравиолетова светлина. Все пак до голяма степен събитието е обвързано със затихването на кризата с разпространението на коронавируса.

Недислав Веселинов отбеляза, че е проявен интерес за създаване на модерни планетариуми от четири града - Правец, Вършец, Елена и Плевен.