„Билд“: Откритие в България помири неандерталците и хомо сапиенс
Секция: Наука
29 Декември 2020 17:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Билд“: Откритие в България помири неандерталците и хомо сапиенс

/КРОСС/ В България изследователите са открили вкаменелости, които доказват, че нашите предци са живели много по-дълго и са съжителствали по-тясно с неандерталците, отколкото се предполагаше досега, пише в. „Билд".

Досега антрополозите вярваха, че неандерталците са изчезнали или дори са унищожени хиляда години след пристигането на Homo sapiens в Европа.
Но как биха могли да ни предадат толкова много гени?
Сега ДНК последователности от костни фрагменти от пещерата Бачо Киро показват за какво става дума: съвременният човек е имигрирал в Европа не преди 41 000 години, а 8000 години по-рано.
Неандерталците и хомо сапиенс не са били конкуриращи се за оцеляване видове, както се предполагаше, които избягвали контакти или дори се биели помежду си поради недоверие и вражда.
В действителност те са живели заедно спокойно повече от 300 поколения. През ледниковата епоха двата типа хора все още са били разделени от Средиземно море. Неандерталците са бродили из Европа и Азия като високоспециализирани ловци на мамути.
В същото време анатомично по-модерният хомо сапиенс се развива в Африка.
Когато африканците мигрират на север, те споделят общо местообитание с местните жители: „Хомо сапиенс донесе ново поведение в Европа и взаимодейства с местните неандерталци", съобщава Жан-Жак Хюблин, директор на Института за еволюционна антропология „Макс Планк" в Лайпциг.
Новите находки показват, че новодошлите не са пристигнали в Европа като завоеватели. Те са донесли със себе си нови оръжия и инструменти, но са живеели в същите пещери като неандерталците, създавали са семейства с тях и са отглеждали деца заедно. Ето защо все още носим до четири процента неандерталски гени днес.
Откритията като това в пещерата Бачо Киро сега предоставят решителни антропологични доказателства за ранното мирно съжителство на нашите предци в праисторическите времена.